Naiv kunst og brustne
hjerter i Zagreb

I midten av oktober 2013 var Frode på jobbreise til Zagreb. Og Tale hadde heldigvis anledning til å komme etter og tilbringe helga der. Imens var Molly på feriekoloni hos Dieter på Karis Kattepensjonat i Fetsund.

Publisert: 9. august 2015

Ankomst og Palace Hotel

Vi bodde på Palace Hotel, Trg Josipa Jurja Strossmayera 10, i umiddelbar nærhet av den gamle byparken. Dessverre startet relasjonen mellom Frode og hotellet litt ugreit. Først kom ikke hotellets bekreftelse på bestilt transport fra flyplassen før på ettermiddagen reisedagen (og etter at jeg hadde purret). Deretter dukket aldri den bestilte, etterlyste og bekreftede transporten opp, så det ble vanlig taxi i stedet.

Vel framme på hotellet viste det seg at både restauranten og baren var stengt for kvelden, så en sulten og tørst skrott måtte gå rett til sengs uten kveldsmat.

Rommet så for så vidt bra ut, men det er ikke bra å bygge vegger av papir, for så å ytterligere forsterke problemet ved å ha en ultratynn dør (med store glipper) inn til naborommet. Dette hadde de for sikkerhets skyld fylt med støyete italienere. Vi fikk heldigvis byttet til et stillere rom uten nevneverdige problemer.

Hotellet for øvrig er staselig (mye fordums stolthet), med gratis Wi-Fi, hyggelig betjening og god frokost. Beliggenheten er også bra, med kort ruslevei til sentrum. Så til tross for startvanskene vil vi si at hotellet er mer enn godkjent.

Tale ankommer

Tale kom ned sent på kvelden et par dager senere, etter en flytur via München. Dessverre hadde ikke kofferten valgt samme rute. Det gikk derfor med noe tid på å melde denne savnet, og på den tiden hadde de fleste av taxiene forlatt flyplassen. Heldigvis med ett unntak. En årvåken, pratsom og informativ ung herre hadde sett at det fortsatt var folk på flyplassen, og konkluderte korrekt med at de (dvs. Tale) neppe hadde tenkt å tilbringe natten der.

Mens Tale var på flyplassen og prøvde å finne ut hvor i Europa kofferten hennes hadde tatt veien gjorde jeg (Frode) klart for mottakelse. «Hun har nok lyst på en øl etter en lang reise», tenkte jeg. Problemet var bare at baren stengte minst en halvtime før Tale skulle ankomme.

Gode råd var dyre, men heldigvis utviste bartenderen både kreativitet og smidighet da problemet ble formidlet. På null komma svisj smatt den unge herren inn bak baren og kom fram igjen med en champagnebøtte full av is, med tre øl oppi. Dermed var det kald pils til Tale i lobbyen da hun ankom rundt midnatt. Løsningsorientert imøtekommenhet overfor gjestene kan ikke bli feil!

Gradec

Den gamle bydelen Gradec er kort og greit sånn vi liker å ha det når vi er på tur: Rusle rundt i stille og fine omgivelser mens kameraene jobber på høygir.

Vi valgte å gå opp fra torget, men for de som har oppoverbakkeaversjon er det også mulig å ta tannhjulbanen Uspinjaca de få meterne opp til bydelen.

Den helga vi var i Zagreb var det Zagreb maraton, noe som satte sitt preg på byen og delvis på fremkommeligheten i sentrum. Men, vi lot oss ikke affisere nevneverdig av dette og klarte å komme oss rundt tilnærmet uten heftelser.

Rosinen i Gradec-pølsa får vel sies å være St. Marks-kirken med taket dekorert med Kroatias og Zagrebs våpenskjold i fargerike teglstein.

Etter en rundtur på bakkenivå søkte vi opp i høyden, nærmere bestemt Lotrščak Tower. Fra utsiktsplattformen (nesten) på toppen er det storveis utsikt over Zagreb.

Vel nede på landjorda igjen, og på vei til Steinporten i den gamle bymuren (mot Kaptol), passerte vi både en fin katt i et vindu og fontenen Fisherman with Snake (som vi kanskje misforsto litt før vi kom nærme nok til å se at det var en slange han drev og bakset med).

Kaptol

Kaptol er Zagrebs religiøse sentrum, og utgjør sammen med Gradec byens øvre bydel, Gornji Grad. Bydelen domineres av den imponerende Zagreb-katedralen som ruver i landskapet og på baksiden av katedralen er det en fin park som vi fikk oss en spasertur gjennom.

Blomstertorget i byen er visst nok fint, men dessverre var det ingen blomster igjen der da vi ankom. Men, heldigvis lå det igjen en fin potet (når ble det en blomst?) som Tale tok bilde av.

Kunst og kultur

På denne turen overgikk vi nesten oss selv, med hele to besøk på gallerier/museer, begge i Gradec:

Museet for naiv kunst, Sv. Ćirila i Metoda 3.

Museum of broken relationships, Ćirilometodska 2.

Begge steder var veldig fine og annerledes. Skal vi velge blant dem holder vi nok en knapp på naiviteten, i all sin merksnodighet.

Mat og drikke

Drikke først: Det er alltid hyggelig å prøve lokale produkter framfor importerte, som man kan få hvor som helst. I Zagreb gikk det mye i Ožujsko, som produsenten Zagrebačka pivovara presenterer som sitt flaggskip. Ettersom dette i sin tur er eid av StarBev som også eier tsjekkiske Staropramen borger det for kvalitet, og Ožujsko holdt mål.

Blant pubene/barene vi besøkte, likte vi særlig det tidløse interiøret (som samtidig kan tidfestes til 1970-tallet) på MK Bar i Radićeva street, eller «Krolo» som den er kjent som blant lokalbefolkningen etter forfatteren Miroslav Krleža som bodde her. Betjeningen var også veldig hyggelig.

Med god hjelp av kollega Åshild fra Unio og hennes Jørn klarte vi å komme oss på en veldig bra restaurant på denne turen: Vinodol restaurant, Ulica Nikole Tesle 10. Restauranter er ikke vår sterkeste side, men med god assistanse klarte vi det altså denne gang.

Vinodol var en veldig bra restaurant hvor vi umiddelbart senket skuldrene og kunne ta inn den gode atmosfæren, og etter hvert også god mat og drikke. Selskapet bidro også i stor grad til en svært fin kveld!

Tale spiste kylling med grillete grønnsaker. Fabelaktig! Frode spiste Filet Mignon med gnocci og blåostsaus. Også fabelaktig! Det var også vinen, men dessverre evnet vi ikke å notere ned hva den het.

Derimot var slimovitch’en Jørn og Frode valgte som aperitiff skikkelig vond. Men det var vår egen feil som bestilte den, så Vinodol går klar også her. Tales grappa-aktige aperitiff satt derimot der den skulle, noe som kanskje skyldes mange års trening på raki.

På trivelige Restaurant Agava, sentralt i byens største bar- og restaurantgate Tkalciceva Street, spiste vi en bedre lunsj mens vi lot det som var igjen av høsthumler suse og betraktet livet i gatene. Maten var god, og det var betjeningen også.

Frode prøvde også kalvekoteletter på hotellets Strossmayer restaurant kvelden før Tale ankom. Maten var veldig god, så her er det ingen fare å spise.

Vi inntok også et måltid på restaurant Boban, men det burde vi ikke gjort. Restauranten drives av familien til fotballprofilen Zvonimir Boban, og vi mistenker at de surfer litt på det.

Reiseinformasjon Kroatia

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Kroatia.