Sommerferie i Wien

Sommeren 2005 valgte vi å legge en drøy ferieuke til Wien. Det viste seg å være et riktig så godt valg, og i løpet av det innholdsrike oppholdet var vi også på dagsturer til Melk.

Publisert: 26. mai 2016

På turistføtter gjennom Wien

Hundertwasser

Arkitekten Friedensreich Hundertwasser har tegnet (særlig) to bygg som skiller seg merkbart ut fra sine omgivelser i sentrum av Wien: Hundertwasser Haus og Kunst Haus Wien.

I 2005 var vi bare utenfor Hundertwasser Haus og beundret fasaden en stund, men da Frode året etter igjen var i Wien benyttet han en ledig stund til å besøke det andre Hundertwasser-huset i byen. Dette er kanskje ikke like slående i gatebildet, men i motsetning til «hovedhuset» er det her mulig å gå inn. Ettersom det bor folk i Hundertwasser Haus kan vi for så vidt forstå at de ikke ønsker turister rekende rundt i leilighetene sine.

Litt utenfor sentrum ligger også et tredje Hundertwasser-bygg, nærmere bestemt et fjernvarmeanlegg, som vi besøkte: Heating Plant Spittelau, Spittelauer Lände 45.

Art Noveau

Wien er en av Art Noveau-hovedstedene i Europa, og i løpet av oppholdet så vi en rekke fine bygninger og andre herligheter i denne stilarten.

Ruprechkirche

Ikke langt fra hotellet vi bodde på ligger Ruprechtskirche, på Ruprechtsplatz 1. Denne sjarmerende og eføykledde kirken, som er antatt å være den eldste i Wien, ble et kjært syn for oss da vi passerte den så godt som daglig. Og rundt Ruprechtsplatz er det flere trivelige steder å sitte ned med noe godt i glasset og slappe av i rolige omgivelser.

Stefansdomen

Stefansdomen var blant stedene vi beundret både utvendig, innvendig og i toppen. Særlig mosaikken på taket var imponerende.

Naturhistorisk museum

Både bygningene og parkområdet rundt Naturhistorisk museum er imponerende skuer. Vi var en tur inne i museet, og kom ut igjen noe tid senere litt mer kultiverte (etter å ha viet særlig oppmerksomhet til museets Egypt-utstilling) og en blå nil-flodhest rikere.

Wien sentrum

Sentrum av Wien kan rade opp en imponerende rekke storartete, enkelte også ganske prangende, bygninger. Flere av disse ble både forbi- og gjennomgått av oss på våre ferder gjennom byen:

Vi var også ved Judenplatz Holocaust Memorial i Innere Stadt, som ble oppført til minne om de 65 000 østerrikske jødene som ble drept under Holocaust.

Wien litt utenfor sentrum

UNO City

En dag beveget vi oss med U-bahn over Donau til UNO City, ett av fire offisielle FN-kontorer i verden. Området var nesten urovekkende stille da vi var der, så vi fikk ikke noe særlig inntrykk av stedet.

Karl-Marx-Hof

Karl-Marx-Hof, Halteraugasse 7, er en av verdens største boligblokker og er både et imponerende og litt skremmende skue.

Grønt og frodig

Wien kan by på en rekke fine grønne lunger, som vi i løpet av oppholdet var flittige brukere av.

Stadtpark

I Stadtpark traff vi på både Johann Strauss og en gjeng sympatiske pingviner.

Volksgarten

Volksgarten rett ved parlamentet viste seg å være et fint sted å rusle rundt og lukte på blomstene.

Wiener Prater

Vi var på en fin, og ganske lang, spasertur i Wiener Prater hvor blant annet fornøyelsesparken Wurstelprater ligger. Denne observerte vi kun på trygg avstand.

Belvedere

Barokkpalasset Belvedere ligger sørøst for Wien sentrum, og parken rundt palasset er et ypperlig sted å rusle rundt.

Schönbrunn

Vi var på en fin dagstur til Schönbrunn. Foruten en fin tur i vakre omgivelser (både ute og inne) og lunsj i det fri, hadde vi nærkontakt med både pingviner, flamingoer og en alligator. Og Tale prøvde å bli kompis med en av stedets mange ekorn, uten å oppnå annet enn en kald avvisning.

På vei tilbake til sentrum tok vi en tur bortom Otto Wagner Court Pavilion Heitzing, som i fin Art Noveau-stil ligger rett ved Schönbrunn.

Barer og puber

Ett og annet barbesøk ble det også tid til innimellom slagene.

Stamperl

Vi fant raskt en stampub, passende nok ved navn Stamperl, Sterngasse 1, i umiddelbar nærhet av hotellet. De senere år har det dessverre gått jevnt nedover med stedet, og sist Frode var der fremsto det som et helt ordinært og ryddig sted. All sjarm var borte.

På andre siden av gata for Stamperl ligger for øvrig den utmerkete bokhandelen Shakespeare & Company Booksellers.

DINO´s American Bar

Den elegante baren DINO´s American Bar, hvor det var fullt fokus på whisky og annet brunt brennevin, lå rett på andre siden av gata for hotellet. Med andre ord et utmerket sted for de sene timer.

I nærheten at hotellet var det også en rekke andre tiltrekkende barer, som ble mer eller mindre behørig testet:

  • The Rock, Fischerstiege 10, Ecke Salzg. Et helt greit sted, som kanskje ikke var så rocka som vi hadde forventet.
  • Philosoph Bier Bar Beisl, Judengasse 11. Trivelig sted, og fint å sitte ute og se på Ruprechtkirche
  • Morgans Rum & More, Judengasse 11. Vegg-i-vegg med Philosoph. Også et trivelig sted, utsikten til forveksling lik den fra Philosoph.
  • Loos American Bar, Kärntner Durchgang 10. Frode ble kortbuksenektet adgang til dette lekre Art Deco-stedet da vi var der, men han lyktes å ta seg inn iført lange benklær på et senere besøk. Fint interiør, men stedet bærer nok litt preg av at «alle» (oss inkludert) skal innom når man er i Wien.

Litt lenger unna, men fortsatt i relativt trygg gangavstand fra hotellet, testet vi Molly Darcy’s, Marc Aurel Strasse 7. Helt fin pub, og Frode fant på et senere besøk ut at stedet også er godt egnet for å se fotball.

Noe lenger bort fra sentrum testet vi også ut Highlander Pub, Sobieskiplatz 4, og Esterhazy Keller, Haarhof 1.

Hotell

Vi bodde på Starlight Suites Salzgries («Salsagrisen»), Salzgries 12, med Schwedenplatz som nærmeste metrostasjon. For en sjelden gangs skyld disponerte vi et hotellrom med to rom, og trivdes godt med det. Hotellet for øvrig har vi heller ikke noe å utsette på.

Da Frode var tilbake i Wien på jobbreise året etter bodde han på Hotel Mercure Wien Zentrum, Fleischmarkt 1a, kun noen kvartaler unna «Salsagrisen» og i beleilig nærhet av Stamperl (som da fortsatt opprettholdt en sjarmerende og rufsete stil).

Et ananas-hotell (Austria Trend Hotel Ananas), Rechte Wienzeile 93-95, på andre siden av sentrum har også blitt testet av Frode. I nærheten av dette hotellet fant jeg blant annet en fin pub, og det er en fin spasertur inn til sentrum langs elva Wien, hvor man blant annet passerer de staselige Art Noveau-bygningene i Wienzeile.

Andre minner fra Wien

Reiseinformasjon Østerrike

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Østerrike.