Blant vaskebjørner og jadegriser i Vancouver

I juni 2010 var Frode så heldig å få reise til Vancouver, Canada, på kongress i internasjonal fagbevegelse.

Publisert: 28. juli 2015

Det er en lang reise, via London, men når man blir oppgradert til Business Class går det overraskende greit å tilbringe ni timer i et fly. Takk skal dere ha, British Airways! Dessuten er det fint å bli tilbudt et glass champagne når man går om bord, selv om klokka ikke hadde blitt lunsj ennå.

Turen var som sagt lang, men det var veldig fint å fly over snødekte canadiske vidder i strålende sol, mens de fleste andre sov.

Jet lag og Fairmont Hotel

Vi bodde på Fairmont Hotel i sentrum av byen. Det er et flott hotell, sentralt beliggende i byen, men det «artigste» var den rådende døgnvillheten blant særlig de europeiske delegatene som bodde på hotellet.

De første dagene våknet jeg gjerne midt på natta og ettersom det ikke var mulig å sove videre var det like greit å stå opp. Litt hyggelig da å treffe på kjente fra Norden ruslende rundt i gangene klokka fire på morgenen. Sånn gikk nå nettene den første tiden.

Vancouver en striglet by

Som seg hør og bør i en nord-Amerikansk storby er det flust av relativt høye hus i glass og stål. Kanskje ikke så koselig, men ganske stilig. Byen har selvsagt også en skyline, som best ses fra Stanley Park. Rundt byen tårner snødekte fjell opp, og det er riktig så naturskjønt der.

Downtown East Side

Vancouver er også veldig striglet, ren og pen, men hvis man beveger seg rundt til fots utenom de anbefalte turisttråkkene ser man også en annen side av byen. I et par kvartaler i Downtown East Side (i nærheten av China Town) er det ganske slitent, og mange av individene som holder til her burde nok hatt psykiatrisk oppfølging.

Det føltes ikke direkte utrygt å gå her, men kameraet ble brukt svært diskret på denne delen av turen. Dessuten var det midt på lyse dagen og jeg ville neppe vaset rundt her på kveldstid. Myndighetene har da også fått rettmessig kritikk for å stivpynte byens fasade samtidig som de overlater trengende til seg selv i dette området.

Canada Place

Kongressen ble for øvrig holdt i Vancouver Convention CentreCanada Place ved havna, og med en spekkhogger og (restene) av den olympiske ild fra OL i 2010 som nærmeste naboer.

China Town

China Town var kanskje litt skuffende. Vet ikke helt hva jeg hadde ventet, men det var ikke helt dette. Det så litt slitent ut, i likhet med nabokvartalene, men ikke like ille. Jeg tok også turen innom Dr. Sun Yat Sen Classical Chinese Garden, hvor det var ganske fint og jeg fikk kjøpt en fin og grønn jadegris.

Granville Island

Shopping- og underholdningsområdet Granville Island ligger på en halvøy nær sentrum av Vancouver. Et besøk hit står på de flestes «må-gjøre-liste» i Vancouver, og jeg valgte denne gang å ikke være dårligere enn folk flest. Som sagt, gjort og et par kilometers rusletur senere var jeg på den andre siden av det lille sundet som skiller Vancouver fra Granville Island.

Rare, runde båter

Til min glede trafikkeres sundet av noen runde og rare, men praktiske, båter som med hyppige avganger frakter folk fram og tilbake. Selve øya var noe skuffende, eller kanskje det var jeg som var i feil modus. Eller så var jeg der på feil tidspunkt. En formiddag i midtuka er neppe da det skjer mest der. Uansett så fremsto Granville Island (på dagtid) som ganske kjedelig, så det ble et kort besøk før turen bar tilbake til byen. Også denne gang med rar, rund båt, som må sies å ha vært høydepunktet på denne delen av turen.

Stanley Park

Stanley Park er, i hvert fall i følge de lokale myndigheter, byens «første, største og høyest elskede urbane park». Intet mindre!

Den greieste måten å komme seg til parken på fra sentrum av byen er å hoppe på en av de sjarmerende bussene som (blant annet) går fra byens havneområde. Noe jeg gjorde sammen med kollega Hege.

Etter en rundtur i byen gikk ferden ut mot øya, kun avbrutt (hele tiden) av en russisk turistkvinne som satt der som et levende bevis på at en dum faktisk kan spørre mer enn ti vise kan svare. Stakkars bussjåfør (som her representerte de ti vise), og velsigne hans tålmodighet!

Hege valgte å ta buss hele rundturen, mens jeg hoppet av på Prospect Point Lookout, lengst unna byen, for ta resten av runden til fots.

Visstnok er det over 8 millioner besøkende innom her i løpet av året. Heldigvis så jeg bare en brøkdel av disse på min tur rundt øya/parken. Noen var det jo, men mest stas var det å treffe på vaskebjørn, selv om de roter fælt i folks søppelkasser.

Det er en drøy tur å gå rundt øya, men absolutt verdt det hvis man har bein og pust til det. Stille og rolig og en flott naturopplevelse.

Totempeler kan man også se, og når man runder odden lengst øst får man en flott utsikt til Vancouvers skyline.

Uteliv

En av kveldene forsøkte jeg meg på en tur til utelivsgata Granville Street, som (mer eller mindre) stenges for biltrafikk, i hvert fall i helgene. Gata ser ut som man (jeg) forventer at gater skal se ut i nordamerikanske byer, med neonskilt, barer og restauranter.

Vel og bra, men når jeg ved nærmere ettersyn så at det var dørvakter og kø inn til selv de enkleste(?) puber skjønte jeg at dette ikke var noe for meg. Jeg ruslet heller bort til The Butcher and Bullock i 911 W Pender Street et lite stykke unna, hvor det var helt utmerket å oppholde seg.

Den første kvelden i Vancouver var YS-delegasjonen samlet til middag på Bacchus Restaurant & Lounge i Wedgewood Hotel, 845 Hornby Street. Et virkelig flott sted med god mat, og alle var enige om at det hadde vært en strålende kveld!

Nordisk midtsommerfeiring

Som seg hør og bør og i god nordisk forbrødring feiret de nordiske kongressdeltakerne midtsommer sammen. Stort sett gikk dette greit for seg, og heldigvis for oss hadde vi en handlekraftig (og -dyktig) Per Jostein fra Parat på laget som hadde trålet byen for engangsgriller. Det viste seg å være lurt, da opptil flere av de andre ikke hadde medbragt dette (hei Unio!). De nordiske spiste, drakk, koste seg og sang «små grodorna» utover kvelden, helt til regnet kom og jagde oss hjem igjen.

Reiseinformasjon Canada

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Canada.