Utflukter fra Paleochora

Første gang vi var i Paleochora var vi lure og kjøpte bøkene «Ten Walks around Paleochora» og «More Walks from Paleochora» av Bob og Lynne Tait i To Delfini-bokhandelen i (hoved)gata som forbinder østsiden og vestsiden av byen. Og vi har hatt veldig stor glede av disse bøkene!

Publisert: 6. juli 2015

Vi har etter hvert gjennomført de fleste av turene, og de kan anbefales alle som en. Bob har en blogg The Paleochora Site med tips om fotturer.

Av de turene vi har gått, og som varmt (i dobbelt forstand ettersom vi har gått de fleste av dem i småvarme juli måned) kan anbefales, er disse blant de beste:

Spaniakos – Azogires

En av de mest krevende turene vi har gått på Kreta gjennomførte vi sommeren 2016, i selskap med Solfrid og Hedda. Turen er ikke på mer enn 8 km, så normalt bruker man ca. tre timer på turen

Problemet var at vi måtte forsere et tre-firehundre meter langt umerket parti gjennom tistler og torner. Ruta var enkelt og greit fullstendig gjengrodd og all merking som måtte ha vært der var borte, så vi brukte nok ca. en time lenger enn vi normalt ville gjort. Dessuten var det ganske bratt enkelte steder opp til fortet.

Uansett, opp kom vi, om enn noe oppskrapede og med synlige merker etter bragden.

For det var en bragd, syns vi ubeskjedent nok. Denne oppfatningen fikk vi også solid støtte for da vi kom fram til Alfa Cafe i Azogires og Lucky utbrøt «You did it!», gratulerte oss behørig, og stemte i med deler av låta «Respect» til vår ære. Moro!

Oppglødde av Luckys rosende ord valgte flere av turfølget å fortsette vår ferd via Anidri og ned til Gialiskari/Anidri Beach, hvor et av de lekreste bad vi noensinne har tatt ventet sammen med en særdeles velsmakende øl.

Da vi var i Azogires i 2016 så vi at stedet har fått et internasjonalt monument for menneskerettigheter og likeverd, som hedrer alle de som ofret livet i kampen for frihet under 2. verdenskrig.

Azogires til Anidri

Azogires er et artig lite sted oppe i fjellsiden nord for Paleochora. Den enkleste måten å komme seg dit på (hvis man skal bruke Azogires som utgangspunkt for en fottur) er å ta en taxi. Det koster knappe 15 Euro og turen tar 10-15 minutter.

Den lille landsbyen yrer ikke av liv, men heldigvis er Lucky, eller Eftichis Kokoutsakis, som han egentlig heter, som oftest på plass og ønsker velkommen til Alfa Cafe .

Alfa, og Lucky, er kort og greit hjertet i den lille landsbyen. Lucky tilbyr også guidede turer i området, blant annet til Cave of the 99 Saints i fjellsiden nord for Azogires og til klosteret som ligger på stien ned mot Anidri. Hvorvidt guidete turer må avtales på forhånd vet vi ikke, men vi antar det.

Fin og ganske enkel tur med tidvis flott utsikt over dalen og ned til Paleochora. På veien passeres blant annet det ovennevnte klosteret, en flott steinbro, noen fraflyttete bosetninger m.m.

Ikke bare er turen enkel, den tar heller ikke så lang tid. I ganske bedagelig tempo unnagjør vi de 4 km. på en knapp time.

I Anidri ligger et av våre absolutte favorittlunsjsteder, Sto Scolio . I den gamle skolebygningen serveres de lekreste retter. Og utsikten ut over havet er også riktig så lekker.

Anidri til Paleochora

Etter lunsj er det en fin tur ned Anidri Gorge til stranda og en velfortjent dukkert. Turen tar ca. en time, og er relativt overkommelig for de fleste (noe klatring i enkelte partier). En av gangene vi gikk denne turen la vi også turen oppom kapellet på toppen av fjellet sør for Anidri. Dette innebar ca. en times ekstra vandring, men utsikten fra toppen er flott og absolutt verd det ekstra strevet.

Turen fra stranda inn til byen kan være noe ensformig og støvete, og ikke minst varm, men en øl ved ankomst muntrer oss alltid opp igjen.

Vlithias til Plemeniana

Vi gikk denne turen sommeren 2014, og dessverre hadde vi glemt å ta med oss både retningssans, kartkunnskaper og generell sunn fornuft da vi la i vei. Vi tok en taxi til startstedet i Vlithias, ca. 7 kilometer nord for Paleochora (på veien mot Hania). Etter dette gikk det mye i ball, da vi klarte å velge feil vei og ikke oppdaget, eller skjønte, at vi var på ville veier før vi hadde labbet i nesten halvannen time oppover fjellsiden… Særdeles klønete og urutinert!

Men, vi kom oss da etter hvert tilbake til start, og denne gang gikk turen som den skulle. Fin, tidvis skyggefull og ganske enkel ti kilometers lang tur hovedsakelig på vestsiden av Kandanosdalen, som vi brukte ca. tre timer på (ikke inkludert innledende kløning.)

Høydepunktet på turen var den gamle og flotte steinbrua som krysser elva nedenfor landsbyen Mahia. Ingen vet sikkert hvor gammel brua er, på folkemunne sies det at den er «fra før i går». Presis tidsangivelse, der altså.

Vi hadde denne gang heller ikke bestilt transport tilbake, så vi valgte å haike. Faktisk fikk vi haik på første forsøk (folk på Kreta tar ofte med haikere), men vi mistenker at vår nye venn ble litt skeptisk da han innså hvor svette og møkkete passasjerene hans var. Uansett, vi kom fint tilbake til Paleochora i relativt god tid før bursdagsmiddag med Tales familie. Og noe krav om rens av bilseter så vi ikke noe til.

Plemeniana til Kadros

Dette er en fin og ganske enkel, men også ganske lang (12 km. drøye 4 timer), tur som hovedsakelig følger stier og småveier på østsiden av Kandanos-dalen. Da vi gikk her ble vi slått av hvor grønt og frodig det er flere steder langs ruta.

Blant høydepunktene er et besøk på det arkeologisk interessante gamle Kadros, som angivelig hadde sin storhetstid fra år 1100-650 før Kristus. I fjellet kan man se en rekke gravkamre fra den tiden.

Fra gamle Kadros er det relativt kort vei opp til kirken på toppen av fjellet, fra hvor man har en fantastisk utsikt ut over Kandanos-dalen.

Turen stopper i Kadros, som ligger et par kilometer opp i fjellsiden fra hovedveien. Da vi ankom Kadros valgte vi å tilkalle taxi fra Paleochora mens vi ventet på stedets eneste kafenion. Som, og det fant vi ut litt sent, var stengt denne dagen, så det vi drakk og den frukten vi fikk servert var fra vertinnens eget spisskammers. Litt rart, men hjelpes så snilt av henne!

Spaniakos - Kadros

Sommeren 2016 var Frodes mor og hennes Geir i Paleochora for første gang, og foruten «klassikeren» Azogires – Anidri var vi på en enkel tur i Kandanos-dalen sammen med dem.

Turen fra Spaniakos (start ved hovedveien til Hania) til Kadros følger kort og greit veien mellom de to landsbyene, og inneholder foruten flott utsikt både i den ene og den andre retningen, flere kirker og en rekke olivenlunder.

Turen er på lettgåtte 9 kilometer, og med passe rolig gange og en og annen stopp underveis brukte vi knappe tre timer fra start til mål.

Tsaliana og Kondokinigi til Paleochora

Dette er en fin og landlig innlandsrute, som avsluttes med en tur langs sjøen inn til Paleochora. Turen er ca. 12 kilometer lang (vi brukte ca. 4,5 timer) og varierer fra toppebestigelser til enkel rusling langs et nesten uttørket elveleie ut til kysten.

Den ruta vi valgte var veldig fin, men det går også an (anbefales, faktisk) å ta taxi noen kilometer lenger enn vi gjorde. Vi fulgte anvisningene i Bob Taits bok (NB, kun i den første utgaven, i utgave 2 er denne turen erstattet med en rundtur i og rundt Paleochora) og startet fra Tsaliana og gikk derfra langs grusveier og stier opp til Kondikinigi, for så å følge hovedveien tilbake til Tsaliana og derfra ut til kysten. Neste gang vi skal ta denne turen drar vi helt opp til Kondokinigi og går derfra via Tsaliana, ned til kysten og så inn til Paleochora.

Uansett hvilken variant man velger får man en tur i flott natur og med spektakulær utsikt på deler av ruta. Og det er heller ikke å forakte å få seg en dukkert på Karavopetra-stranda, før kursen settes for Paleochora.

Katsomatados – Milia - Topolia

Sommeren 2014 tok vi denne fine, men også på enkelte steder litt kjedelige, turen sammen med Solfrid og Hedda.

Ettersom dette er en rundtur, som tar 4-5 timer å gå (12 km.), brukte vi egen bil for å komme oss til startstedet ved Katsomatados. Her møtte vi Solfrid og Hedda, og gikk sporenstreks avgårde opp fjellsiden, i litt feil retning. Etter litt assistanse fra de hyggelige folka på Oasis Taverna (hvor vi hadde parkert bilen) kom vi på rett kurs og etter dette gikk navigeringen greit.

Som sagt er turen av og til litt kjedelig da ruta flere steder følger asfaltert vei, og vi var også litt overrasket over at en del av ruta gikk gjennom en trafikkert tunnel, uten fortau. Men, det gikk da bra det også.

På den positive siden inneholder ruta frodige daler, flotte utsiktspunkter, en stopp i den økologiske turistlandsbyen Milia (hvor det er fint å innta lunsj) og ikke minst et besøk helt på slutten av turen i Agia Sofia-grotten. I grotten er det både stalagmitter og stalagtitter i fantastiske formasjoner.

Agia Irini-kløfta til Sougia

Agia Irini-kløfta er kanskje ikke så spektakulær som Samariakløfta, men vi syntes den var minst like trivelig. Fredfull og grønn (til sommeren å være).

Vi brukte vel mellom 5 og 6 timer på den 7,5 kilometer lange turen, men det var inkludert mye fotografering og flere pauser. Kvikkere og mindre fotograferingsivrige folk enn oss klarer nok turen fint på fire timer.

Det går både rutebuss og turistbuss fra Paleochora til starten av turen, men de går enten veldig tidlig (rutebussen går 6.30) eller er unødvendig dyre (turistbussen), så vi tok en taxi som kostet litt mindre enn det ville kostet å bli med turistbussen. Da er vi heller ikke avhengige av å være framme til et gitt tidspunkt, noe som passet bra ettersom vi ikke skulle videre fra Sougia.

Figou Gorge («Røverstien») og Agia Irini

Våren 2015 fikk vi en mektig vakker tur i Figou Gorge, som også involverte deler av Agia Irini. I stedet for å gå ned Agia Irini-kløfta tok vi til venstre før kløftturen begynner, og klatret oppover fjellsiden i retning Omalos.

Dette viste seg å være en utomordentlig fin tur. Den er også noe krevende, men det må den nesten være der stien slynger seg opp og ned og rundt om kring i et spektakulært landskap. Godt fottøy og relativt god balanse anbefales!

Turen er ca. 5 km. lang, og ruta kommer inn i Agia Irini ca. 1 km. nedenfor starten på kløfta.

Sougia til Paleochora

Denne turen følger den europeiske vandreruten E4, som strekker seg fra øst til vest på Kreta (og langt inn i Europa, for den saks skyld). Det tar noen timer å tilbakelegge strekningen, og med så godt som ingen skygge underveis kan den være noe slitsom. Vi hadde derfor med oss rikelig med vann og mat da vi la i vei.

Turen til den gamle og for lengst forlatte byen Lissos gikk fint, og vi fikk nesten med oss slaktingen av en geit også før vi forlot byen. Like greit å slippe å være vitne til akkurat det.

Veien ut fra Lissos er ikke nødvendigvis så lett å se (den var i hvert fall ikke det for oss, i 2011), så vi klarte å rote rundt i buskas og kratt og opp og ned diverse klipper i nesten en time før vi kom oss på rett vei.

Normalt skal turen som er 14,5 kilometer lang ta knappe 6 timer, men vi klarte å klokke inn på småpene 9, nok en gang etter rikelig med mat, drikke og fotograferingspauser underveis. Vi fikk oss også et bad på Kretas lekreste strand («Lillestranda»), som ligger ca. 1 – 1 ½ time øst for Paleochora.

Det kan også anbefales å gå fra Paleochora til Sougia, og så ta båten tilbake utpå ettermiddagen. Dette gjorde vi blant annet sammen med Solfrid og Hedda sommeren 2014.

Paleochora – Krios – Viena Beach

Denne fine turen tok vi i april 2015. Første etappe besto av 9 km. rolig sykling, og etter å ha parkert syklene på Krios beach vandret vi opp et lite fjell, bortover en liten bit, og så ned til sjøen igjen. Turen er ikke lang (2,5 km hver vei) og vi brukte knappe 40 minutter til Viena.

Vel framme ble vi møtt av et flott og fascinerende landskap, hvor det finnes flere tusen år gamle ruiner av ukjent opphav. Eller, det første som møtte oss var strengt tatt en svært død og ganske illeluktende havskilpadde, men vi antar at den ikke ligger der for evig tid.

Paleochora – Azogires – Rundtur i Azogires

I april 2015 følte vi oss en dag unormalt kvikke og raske, og kom til at en sykkeltur til Azogires måtte være en fin tur. Og det var det, selv om hele distansen på 8 km. er oppoverbakke. Det var tungt som f..., men litt deilig også. Opp kom vi og turen tok faktisk ikke mer enn en knapp time.

Det at vi hadde knallharde seter og ingen sykkelhansker bidro nok litt til lidelsene, så ved en eventuell neste gang skal vi nok prøve å få tak i litt bedre utstyr.

Ettersom vi tok denne turen i begynnelsen av april var det heldigvis ikke altfor varmt. I de varmeste månedene er det ikke tilrådelig å sykle til Azogires, da det ikke er skygge noe sted underveis og sola steker bra ned på en stakkars syklist.

Svette, møre og lykkelige ankom vi et svært fredelig og stille Azogires. Vi traff omsider på Lucky på Alfa Cafe og fikk kart og instruksjoner om en oppdagelsesferd rundt Azogires.

Vi startet med et besøk i Cave of 99 saints, som ligger ca. 40 minutters gåing fra Azogires.

Det var en fin tur opp, med utsikt over dalen og havet, langs asfaltert vei.

Vel oppe viste inngangen til huleområdet seg å være både litt trang og ganske spennende. Men det var ingenting mot de tre jernstigene ned i selve hula. Med begrenset lys var dette en noe spennende ferd, og det var det også å skli rundt i gjørme i halvmørket da vi vel var nede.

Dessverre var solpanelsystemet ute av funksjon, så vi hadde noe begrenset sikt der nede, med kun lommelykten på mobilene til disposisjon. Neste gang skal vi ta med skikkelig lommelykt.

I hulen hadde vi for øvrig selskap av en koloni duer, som lurte fælt på hva for noen raringer de hadde fått på besøk.

Tilbake i Azogires tok vi en kort, men veldig fin, runde i nærområdet.

Først gikk vi de 600 meterne opp til St. Theodoros Church, via eremitten Johns hule. Kirken er veldig spesiell, ettersom det på altertavlen er et bilde av Gud, noe som oss bekjent er svært uvanlig.

Deretter gikk turen ned til idylliske Alfa Waterfalls, hvor det er ypperlig å innvilge seg en pust i bakken.

Noen få hundre meter lenger ned, på stien fra Azogires til Anidri, krysset vi den gamle broen over elva, før vi på vei tilbake til Azogires passerte «de 99 helliges tre».

Turen rundt Azogires er veldig fin, variert og innholdsrik, og kan gås av de aller fleste.

Og når det gjelder sykkelturen tilbake til Paleochora, så besto den av ca. 30 tråkk og var unnagjort på knappe 20 minutter.

Strovles rundt

Denne turen er enkel og passe lang (8 km.), i et svært vakkert landskap som gir assosiasjoner til Toscana, med frodige, duvende åser og olivenlunder. Og i det fjerne ses snødekte Lefka Ori.

Ruta vi fulgte er også svært enkel og oversiktlig, så det går fint å ta små avstikkere fra anbefalt rute, som vi har gjort på bildet under.

Reiseinformasjon Hellas

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Hellas