Fra dør til dør i Tallinn

En vandring gjennom de brosteinsbelagte gatene i Estlands hovedstad Tallinn er som å bevege seg gjennom et stort og flott utendørs museum. Overalt er det vakre historiske bygninger, sjarmerende smug og ikke minst en rekke praktfullt forseggjorte dører.

Publisert: 30. januar 2017

Og vandre kan man enkelt gjøre her (fortrinnsvis uten altfor høye hæler), for Tallinn er ikke store byen. Faktisk sier de lokale, i hvert fall noen av dem, at Tallinn er en timinutters by, hvilket betyr at ingen ting er lenger unna enn ti minutter. Riktig nok med bil. Nå stemmer nok ikke dette helt, men det er ikke så langt unna sannheten heller. I hvert fall er de aller fleste av Tallinns severdigheter fint samlet innenfor de gamle bymurene. Hvor det for øvrig er svært begrenset med biltrafikk.

Dessverre har ikke Tale vært i Tallinn ennå (2016), men Frode har vært der i forbindelse med jobb noen ganger. Og noe tid til å se seg rundt har det også blitt på disse turene.

Gamlebyen

Hele gamlebyen i Tallinn er rett og slett storslagen, og det er veldig fint, og enkelt, å suse rundt der, se på vakre bygg og ha det trivelig. En ting jeg er spesielt glad for at jeg har hatt med meg til Talllinn, er gode sko. Stort sett overalt i gamlebyen er gatene belagt med brostein, så i hvert fall de høyeste hælene kan med hell få være igjen hjemme.

Men selv om Gamlebyen er en eneste stor og flott severdighet, er det også her noen steder som klarer å skille seg ut fra sine omgivelser.

Ett av disse stedene er den sjarmerende, pittoreske og naturligvis hyppig fotograferte Katarina Käik (St. Catherine’s Passage). En annen er inngangsdøren til Brotherhood of Blackheads fra 1640, som selv til Tallinn å være er noe for seg selv. Det er sikkert fint innenfor døra også.

Gudshus er det en del av i Tallinn, og selv en ikketroende finner av og til veien innom disse. I 2016 avla jeg et kort besøk i St. Olavs kirke, som kan sies å være den rake motsetning til Alexander Nevskij-katedralen oppe på Toompea (som for så vidt også er det eneste sammenligningsgrunnlaget jeg har i Tallinn).

Der sistnevnte er storslagen og fargerik, er St. Olavs kirke hvit, elegant og ganske så asketisk, både utenpå og inni. Dessverre hadde jeg ikke tid til å gå de 256 trinnene opp i tårnet. Kirken har for øvrig en viss interesse for nordmenn ettersom den er dedikert til Kong Olav II, eller Olav den Hellige som han er bedre kjent som.

Pikk Jalg

Pikk Jalg er ikke bare det mest fotograferte og befniste gateskiltet i Tallinn, det er også den lengste gata i gamlebyen. Og den eldste. Navnet kan for øvrig oversettes til «lang støvel», som ikke er særlig spennende eller fnisverdig i det hele tatt.

Rådhusplassen

Rådhusplassen (Town Hall Square) er det naturlige midtpunkt i Tallinn.

Sentralt på plassen står, ikke overraskende, Tallinns gamle og ærverdige rådhus fra 1300-tallet. Det er fint utenpå, og ettersom jeg har vært så heldig å være på en mottakelse her på begynnelsen av 2000-tallet, kan jeg konstatere at det er veldig fint inni også.

For øvrig er rådhusplassen bekranset med det man gjerne forventer av store torg i fine byer: restauranter, cafeer og barer på rekke og rad, ispedd en og annen suvenirbutikk.

De apotekfrelste får også dekket noen behov her. Raeapteek, Europas eldste apotek som fortsatt opererer fra samme bygning de startet opp i, har nemlig plassert seg strategisk til på rådhusplassen.

Bymuren

Bymuren rundt gamlebyen er også vel verdt å få med seg, og i sannhetens navn skal man jobbe hardt for å unngå den.

Frihetsplassen

Frihetsplassen (Freedom Square) på sørsiden av gamlebyen er også verdt et besøk, og da spesielt på grunn av monumentet til uavhengighetskrigen (War of Independence Victory Column). Monumentet er til minne om Estlands kamp i 1918 - 1920 for å frigjøre seg fra fremmed styre.

Toompea

Fra øvredelen (Toompea) av gamlebyen er det flott utsikt over de nedre deler av Tallinn. Her oppe ligger blant annet den overdådige og vakre Alexander Nevski-katedralen. Katedraler er gjerne litt overdådige.

Av andre bemerkelsesverdigheter, ligger blant annet det estiske parlamentet her (veldig fin og rosa bygning) og byens domkirke (toomkirik), den eldste kirken både i Tallinn og på det estiske fastlandet.

Også på Toompea finner man minnesmerker over det estiske folkets stadige kamp for selvstendighet. Minnesmerket «The Road to Independence» ligger rett utenfor bymuren noen hundre meter nedenfor Alexander Neski-katedralen. Inngravert på den store granittkampesteinen er «20.VIII 1991», som er datoen da Estland erklærte sin uavhengighet fra Sovjetunionen.

Dørene i Tallinn

Det er kanskje ikke det første man som besøkende tenker over i Tallinn, men etter hvert slår det en (i hvert fall meg, mulig jeg er litt treg) at mange av dørene i gamlebyen er usedvanlig vakre og bidrar i stor grad til å skape den gode stemningen som hersker i gamlebyen.

En «dør-safari» i Tallinn er derfor en aktivitet som varmt kan anbefales!

Great Guild Hall

The Great Guild Hall, en del av Estlands historiske museum, viste seg å være et riktig så fint historisk museum da jeg besøkte det høsten 2016.

Bygget, fra begynnelsen av 1400-tallet er vakker og imponerende i seg selv, og inni er det en flott presentert gjennomgang av Estlands historie fra pre-historisk tid og fram til våre dager.

Okkupasjonsmuseet

Et besøk på Okkupasjonsmuseet, Toompea 8, er etter denne skribentens oppfatning en av de tingene man bør få med seg i Tallinn. Ikke bare er det historisk interessant der, det er et fint museum også.

Museet tar for seg de tyske og sovjetiske okkupasjonene av Estland i perioden 1939 – 1991. Da jeg besøkte museet (oktober 2016) var det en spesialutstilling viet massakren på over 4400 polske offiserer i Katyńskogen i 1940. Tittel på utstillingen var «They Were Shot in the Back of the Head».…

Mat og drikke

Litt mat og drikke har det også blitt i Tallinn, og blant annet med god hjelp fra kulinarisk motivert vertskap på jobbmiddager har jeg besøkt opptil flere gode restauranter.

En av disse er Restaurant Cru, Viru 8, hvor kjøkkensjefen blant annet kan skilte med en fin-fin 14. plass i Bocuse d’Or i 2015. At maten på Cru er riktig så velsmakende kan jeg skrive under på, og da spiller det liten rolle for meg hvordan maten til de 13 foran ham på lista smaker.

Art Café, Kullassepa 13, var åsted for en bedre lunsj i 2016. Lunsjen bestod av et saftig og fint kyllingbryst, akkompagnert av en liten Art Cafe-pilsner. Hyggelig sted, god mat, og pilsen var riktig så fin.

Jeg trodde den (pilsen), navnet tatt i betraktning, var egenprodusert, men den beskjeggete herremannen som jobbet der kunne fortelle at den blir levert uten navn fra bryggeriet, og så gir stedene den sitt eget navn. Han sa også at den er bedre enn standard-ølen i Tallinn (dvs. den som heter (Saku)), og det kan jeg godt si meg enig i.

Jeg var i bra driv på turen i 2016, så jeg fikk meg også middag på noe som må være en av byens finere restauranter: Gloria Veinikelder, Müürivahe 2.

Her falt valget på et annet stakkars fjærkre, nemlig andebryst til hovedrett. Svært velsmakende! Og det var også den vinkelneranbefalte vinen, Appassimento, som riktig nok er litt omstridt i enkelte miljøer, men den passet uansett utmerket til and.

Stedet i seg selv er veldig hyggelig og stemningsfullt, også for en alenespisende nordmann i Tallinn.

Ved en tidligere anledning har det blitt en middag i stort og godt selskap på Restaurant Tigu, Old town, Pikk Jalg 30, men denne ser det nå (2016) ut til at har blitt en slags pop-up-restaurant med svært usikre åpningstider. Uansett så var det et bra sted da jeg var der, med variert europeisk mat på menyen.

Og i likhet med mange, mange andre har også jeg vært på Olde Hansa, Vana Turg 1. Det var for så vidt ikke så veldig mye galt med stedet, foruten at det åpenbart er svært tilpasset turister, men det blir nok med den ene gangen (hvis det er opp til meg).

Hoteller i Tallinn

Ved et par-tre anledninger har jeg bodd på Radisson Blu Hotel Olümpia, Liivalaia 33,

Det litt pussige er at jeg hver gang har fått utsikt mot glass, betong og havna. Det hadde vært moro med utsikt mot gamlebyen en gang, eller kanskje alle rommene vender samme vei, hva vet jeg.

St. Barbara Hotell, Roosikrantsi 2a, mener selv at de er «the best mid-market hotel in Tallinn», noe jeg ikke har den ringeste anelse om stemmer. Det jeg derimot vet er at jeg slett ikke led noen nød da jeg overnattet der i 2012, og det er bare et par steinkast fra hotellet til gamlebyen. Dessuten har de en «beer restaurant» i kjelleren, hvilket alltid er et tegn på kvalitet.

Park Inn by Radisson Meriton Grand Conference & Spa Hotel Tallinn, Paldiski mnt. 4, er også et hotell jeg har gode erfaringer med (2014), og også dette ligger rett utenfor gamlebyen. Fint hotell for de med sans for komfort og velvære, ispedd en særskilt interesse for hoteller med ekstremt langt navn.

Reiseinformasjon Estland

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Estland.