Pingvinene i Santander

Tredje og siste stopp på Tour of Baskerland 2008 (etter Bilbao og San Sebastian) var faktisk ikke i Baskerland i det hele tatt. Santander ligger nemlig i naboregionen Cantabria.

Publisert: 22. oktober 2017

Ting vi så og gjorde

Førsteinntrykket av Santander var at dette nok er den kjedeligste (i mangel av noe bedre ord) av de tre byene. Og i likhet med San Sebastian var det noe fornemt over byen. Mulig det hadde noe med saken å gjøre at vi bodde rett ved havna (Puerto Chico), hvor det fremgikk tydelig at det bor enkelte godt bemidlete mennesker i byen.

Det kan også være at vi i vår enfold ikke klarte å finne veien til mer sjarmerende deler av byen, eller at vi rett og slett begynte å bli litt mettet på opplevelser da vi ankom Santander og dermed ikke evnet å sette tilstrekkelig pris på det vi så og opplevde.

For vi hadde det jo veldig fint her også, når vi tenker etter. Mange fine bygninger, noen trivelige torg og en generelt god stemning i byen, så vi har egentlig ikke noe å klage på med dette besøket heller.

Plazaer i Santander

Av torgene, eller plazaene, i Santander som vi svingte innom, kan vi i kjapp rekkefølge nevne Plaza Porticada og Plaza Pombo. Foruten at det skjedde forsvinnende lite på alle sammen, har vi ikke noe å utsette på noen av dem.

Langs Puerto Chico

Med hotell beliggende omtrent i vannkanten flanerte vi naturlig nok en tur eller fem langs havna.

Her er det flere fine statuer og monumenter, blant annet ett av fire barn som enten ser ut over eller er i ferd med å stupe ut i sjøen.

Statuene av de fire barna utgjør Monument to the Raqueros. Raqueros er en betegnelse på fattige barn som dykket etter mynter som turister kastet i sjøen.

Litt lenger bort står et monument til ære for poeten José Hierro.

Jardines de Pereda

Vi fortsatte vår ufortrødne ferd langs marinaen, og kom til Jardines de Pereda, et fint parkområde ikke langt fra hotellet, anlagt til ære for forfatteren Jose Maria de Pereda. Her var det både karuseller, en romantisk bro over en liten dam og fine statuer.

Når vi derfra vendte blikket inn mot byen, så vi det imponerende og staselige hovedkontoret til Santander-gruppen, som nærmest ligger som en majestetisk portal fra marinaen og inn til de indre deler av byen.

Innenfor marinaen

På andre rusleturer gjennom mer sentrale, men fortsatt relativt marinanære, deler av Santander passerte vi blant annet Santander katedral, Plaza del Obispo José Eguino y Trecu 1 og byens rådhus (Ayuntamiento de Santander). Begge fine bygninger.

Magdalena-halvøya

En av dagene gikk vi en tur ut til og rundt Magdalena-halvøya, og dette var nok høydepunktet i Santander for vår del. Veldig flott tur som ble toppet med et besøk hos en gjeng pingviner og oppkvikkende vassing i vannkanten. Dog ikke sammen.

Koper av Columbus’ gallioner Santa Maria, Santa Clara (La Niña) og La Pinta dumpet vi også over på utendørsmuseet Museo de Mar (Museum of the Sea).

På vår ferd rundt halvøya passerte vi også Palacio de la Magdalena, som ble bygget som en sommerresidens for den spanske kongefamilien på begynnelsen av 1900-tallet. Fint og staselig, som kongelige sommerresidenser bør være.

På vei inn mot byen igjen gikk vi forbi flere fine strender, en med det velklingende navnet Playa de los Bikinis. Dessverre hadde ingen av oss bikinien med på denne turen, så vi måtte nøye oss med vassing her også.

På vei ut til halvøya (og på veien tilbake også for den saks skyld) kunne vi ikke unngå å legge godt merke til det noe spesielt utseende Palacio de Festivales de Cantabria, og jommen dumpet vi ikke over en feiende vakker funkis-busstopp på veien også.

En av dagene i Santander brukte vi til å reise på dagstur til pittoreske Santiliana del Mar, ca. tre mil vest for Santander. Men det er en helt annen historie.

Mat og drikke

Mat- og drikkemessig, så minnes vi nok best da vi var på en av de mer fasjonable barene i byen (som lå rett ved marinaen, må vite) og så Real Madrid mot Barcelona.

Stedet, interiøret og de blazerkledde herrene som satt tungt nedsunket i hver sin Chesterfield-stol, gjorde at vi raskt skjønte at vi hadde med kongens menn å gjøre. Eller i hvert fall menn som heiet på kongen. Men, vi hadde det helt fint vi, og det er litt digg å synke ned i en Chesterfield-stol også, da.

Et stykke lenger bort, i retning Magdalena-halvøya, inntok vi ved et par anledninger en kald leskedrikk på uteserveringa på Kings’s Pub, Castelar 17. Innendørs falt ikke stedet helt i vår smak, men det spilte ingen rolle der vi hygget oss i sola utendørs.

Det samme (hygget oss) gjorde vi på Cafe Bar el Sol (Calle Sta. Lucía, 32) et lite stykke inn i byen fra havna, men her foregikk hyggen fortrinnsvis innendørs.

I likhet med i Bilbao og i San Sabastian, har et glemselens slør lagt seg over navnene på restaurantene vi inntok fast føde på. Men, vi har klare minner om, og til og med fotografiske bevis på, ett restaurantbesøk. Her inntok vi en lekker middag bestående av flatbiff av kalv med gorgonzolasaus, akkompagnert av rikelig med rødvin.

Hotell i Santander

Hotellet vi bodde på i Santander het Vincci Puerto Chico Santander og ligger fint til ved havnepromenaden, i C/ Castelar 25. Og standarden på hotellet var det ikke noe å si på.

Reiseinformasjon Spania

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Spania.