Fra fjelltopp til fjelltopp i San Sebastian

Andre stopp på Tale og Frodes Tour of Baskerland 2008 (og tilstøtende herligheter) var San Sebastian, eller Donostia, som byen heter på baskisk. Før dette hadde vi vært i Bilbao, og etter San Sebastian sto Santander (i Cantabria) for tur. De ti milene fra Bilbao til San Sebastian ble relativt ukomplisert tilbakelagt med rutebuss.

Publisert: 5. desember 2016

Vårt inntrykk av San Sebastian var at dette er en mer fasjonabel og elegant by enn Bilbao, og at det jevnt over så litt dyrere ut i San Sebastian. Dette kan muligens ha sammenheng med at byen var sommerresidens for den spanske kongefamilien og andre nobiliteter på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Den slags setter selvsagt spor etter seg.

Gamlebyen

Men, det betyr ikke at det ikke var trivelig her. Særlig gjelder det de trange gatene i gamlebyen (Parte Vieja) og det pittoreske havnekvarteret, selv om de gamle (og sikkert sjarmerende) fiskebodene har måttet vike plass for fasjonable fisk- og skalldyrrestauranter.

Blant restauranter, barer og små butikker er det også en og annen kunsthandler i dette området, og vi kjøpte med oss et fint lite bilde fra et galleri (Arte sano.creativo) rett ved porten fra gamlebyen ned mot havna.

Plaza de Constitution

Litt lenger inn i det historiske sentrum ligger staselige Plaza de Constitution, med blant annet en rekke fine serveringssteder.

Iglesia de Santa Maria del Coro

En annen severdighet vi fikk med oss var den flotte, barokke fasaden på Iglesia de Santa Maria del Coro, og etter sigende er det veldig fint inne i kirken også. Det samme gjelder den fine kirken San Vicente, som er byens eldste.

Rådhuset i utkanten av gamlebyen (strengt tatt ligger rådhuset i den «romantiske» delen av San Sebastian) er også ordentlig staselig.

Funicularen

Ettersom vi bodde oppe på Monte Igueldo benyttet vi oss daglig av den godt over 100 år gamle funicularen med samme navn for å komme oss ned til byen (og opp igjen). Funicularen går i trafikk mellom enden av strandpromenaden (Plaza Funicular de Igueldo 4) og hotellet/Monte Igueldo.

Strandpromenaden

En spasertur på Concha-promenaden som går langs hele bukta ble en daglig foreteelse. Ikke bare fordi det er fint å rusle her, men også fordi vi måtte gå denne veien for å komme fra hotellet og inn til de mer sentrale strøk av byen.

El Peine del Viento («Vindens Kam»)

Ytterst på strandpromenaden på vestsiden av byen, ved foten av Monte Igueldo, besøkte vi et område med særpregete og vakre skulpturer laget av skulptøren og tidligere fotballkeeper Eduardo Chillida. Naturkreftene har også i vesentlig grad bidratt til utsmykkingen av dette spesielle stedet.

Urumea

Vi fikk oss også en fin spasertur langs elva Urumea og passerte da blant annet den flotte (og ganske bløtkakeaktige) Maria Cristina-broen.

På denne turen vaket vi også litt rundt i området rundt katedralen Buen Pastor («den gode gjeter»).

Monte Urgull

Vår mest aktive dag i Donostia bragte oss opp på høyden Monte Urgull på andre siden av sundet for hotellet vi bodde på, hvilket innebar en lang, lang spasertur rundt vika for å komme dit. Og faktisk så godt som eksakt like lang tur hjem igjen.

Det var en veldig fin spasertur opp fra gamlebyen, og vi passerte både gamle ruiner og en stor kristusstatue (The Sacred Heart) på vår ferd. Vel oppe på toppen kom vi så til et gammelt fort, hvor det blant annet er et museum (Casa de la Historia) som vi svingte innom.

Vi gikk ned igjen på den siden av fjellet som vender mot Monte Igueldo, og på veien tok vi en pit stop på en veldig trivelig cafe.

En tur innom akvariet i byen ble det også tid til. Omgitt av haier, piggrokker og gode greier svømmende rundt og over oss, hadde vi det riktig så fint her. Litt overraskende så vi også en sarkofag i akvariet.

Monte Igueldo

Vi var også på en oppkvikkende tur rundt om på Monte Igueldo hvor vi bodde, og tok inn utsikten over Biscayabukta. Monte Igueldo kan blant annet skilte med en fornøyelsespark, men der var det null aktivitet mens vi oppholdt oss i byen.

Strandliv

Fra øst til vest strekker bystranda (eller rettere sagt: bystrendene) seg langs hele bukta. Dessverre var det litt vel friskt i vannet, så vi nøyde oss med litt oppkvikkende vassing og plasking.

Mat og drikke

Vi fant jommen en Molly Malone-pub, San Martin Kalea, 55, også i San Sebastian. Naturligvis avla vi den et par besøk, og som ventet levde også denne Mollyen opp til forventningene.

Som i Bilbao gikk det mye i Pintxos også i San Sebastian, men dessverre har navnene på restaurantene vi var på gått i glemmeboka.

Derimot husker vi fortsatt at vi fikk prøvd Txakolí-vin (Txakoli Primo), som var (særlig) godt egnet til fisk og skalldyr. Ikke så overraskende egentlig, ettersom det står i «bruksanvisningen» at den skal være det.

Hotell

I San Sebastian bodde vi på ærverdige Mercure Monte Igueldo, fra hvor det er en praktfull utsikt over byen og Concha Bay på den ene siden og Biscayabukta på den andre. Hotellet for øvrig holdt en standard som i rimelig stor grad matchet beliggenheten, selv om det begynte å bli modent for en aldri så liten oppussing.

Sol, sommer og bassengliv rakk vi også å nyte ved hotellet. Vi var der nok litt utenfor sesong, for de gangene vi besøkte bassenget var vi mutters alene. Men stille og avslappende var det jo da. Og litt kaldt i vannet der også.

Reiseinformasjon Spania

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Spania.