Reykjavik – Verdens nordligste hovedstad

Ikke bare er Reykjavik verdens nordligste hovedstad, den må også være en av de mest ungdommelige. Statusen som hovedstad strekker seg nemlig ikke lenger tilbake enn til 1944, samme år som Island takket Danmark for følget og erklærte seg som uavhengig republikk.

Publisert: 15. mars 2016

Takket være den moderate størrelsen er Reykjavik en utmerket by å rusle rundt i. Høydepunktene ligger praktisk og sentralt plassert, stemningen er god, og som ikke det er nok er Reykjavik omgitt av rikelig med vakker natur. Alt dette og mer til nøt vi til det fulle da vi var på Island høsten 2006.

Hallgrimskirkja

Den elegante og særpregete Hallgrimskirkja, med flott utsikt over Reykjavik, er for mange et nærmest obligatorisk sted å besøke. Så også for oss.

Ikke bare er kirken Islands nest høyeste bygning med sine 74,5 meter, den troner også øverst på en høyde midt i byen. Foran kirken står Leiv Eriksson og skuer ut over byen og havet. Han har visst tenkt seg videre vestover, kan det se ut til.

Einar Jonsson

I Eiriksgate rett ved Hallgrimskirka, besøkte vi billedhuggeren Einar Jonssons hjem, hage og nåværende museum. Et veldig fint sted, som det er en fryd å rusle rundt i.

Alltinget

I 2006 var vi også så heldige å få en omvisning i Alltinget, verdens eldste fungerende parlament. Visitten ble ordnet og gjennomført under kyndig ledelse av vår venn Ögmundur.

På plassen utenfor Alltinget, Austurvöllur, står for øvrig en statue av Jón Sigurðsson, som regnes som lederen av Islands uavhengighetsbevegelse. Islands uavhengighetsdag er 17. juni, som var Sigurðssons fødselsdag.

Perlan

En tur til Perlan ble det også. Dette tidligere vanntårnet som ligger på toppen av den 61 meter høye Öskjuhlíð huser nå en restaurant, noen butikker og et museum. Rundt Perlan (hovedsakelig ned mot Hotel Loftleidir, som det het i gamle dager) ligger også noe som kan minne mistenkelig om en liten skog. Og de er det jo ikke altfor mange av på Island.

Håndskrift på det nasjonale kulturarvsenteret

Deler av våre kultur- og historiebehov fikk vi dekket i Kulturarvhuset i Hverfisgata 15, vegg i vegg med Nasjonalteatret. Her var vi på en utstilling om håndskriftenes historie og betydning gjennom tidene. Tale deltok på sett og vis på utstillingen da hun fikk prøve å skrive på gamlemåten. Det gikk sånn passe bra.

Vel ute i friluft igjen benyttet vi anledningen til å hilse på Ingolf Arnarson, som i 874 vant førstepremien i konkurransen første norrøne bosetter på Island.

Tjörnin-dammen

Vi hadde også glede av å rusle rundt Tjörnin-dammen, sentralt i Reykjavik, rett ved blant annet rådhuset, hvor vi beskuet både fuglelivet og den kunstneriske utfoldelsen rundt dammen.

Kunst i det offentlige rom

Rundt omkring i Reykjavik står det også en rekke andre kunstverk som bidrar til både estetikk og ekstra trivsel i denne allerede flotte byen.

Harpa

Da vi var i Reykjavik i 2006 var konsert- og operahuset Harpa, Austurbakki 2, antakeligvis fortsatt bare en tegning på en arkitekts tegnebord. Tale har derfor beklageligvis ikke fått se dette staselige bygget. Frode, derimot, var der og inspiserte i mai 2014. Flott bygning i klassisk stål og glass.

Apropos staselige bygg, fjonget Frode seg i april 2011 fint selskap i den residensen til Danmarks ambassadør på Island. Litt stas det også, og huset var særdeles fint! Det er for øvrig mange fine hus i Reykjavik.

Rundt Reykjavik

De mer perifere deler av Reykjavik har også en del å by på, så en dag på Islands-turen vår i 2006 tok vi en tur på havnepromenaden, en gangsti som strekker seg rundt halvøya som Reykjavik ligger på. Dette inkluderte da også et besøk i Islands minste kommune, den 2 km2 store (eller lille) Seltjarnarnes som ligger ytterst på neset.

Vi startet omtrent ved Sólfarið (Sun Voyager), som er et av Reykjaviks mest karakteristiske landemerker.

Deretter fortsatte vi langs havna, gikk gjennom både bebygde og ubebygde områder og tok en rast ved fyret ytterst på halvøya, før vi rundet odden og ruslet innover igjen. På veien passerte vi blant annet det stilrene Nordens Hus.

En veldig fin tur, med god hjelp fra værgudene som antakeligvis satt på en av fjelltoppene i nærheten og koste seg, de også.

Reykjavik på kveldstid

Kveldene tilbragte vi blant annet på Prikid, Bankastræti 12, som er en favoritt i Reykjavik. Puben har et veldig stilig interiør i 50-tallsstil. En tur eller to ble det også på Kofi Tomasar fraenda i Laugavegur 2, og vi testet The Celtic Cross i Hverfisgata

Vi rakk også en tur innom Kaffibarinn, kjent fra filmen 101 Reykjavik, i Bergstaðastræti og verdensberømte Sirkus, som dessverre stengte året etter.

En pub som ble utforsket med relativt stort hell av Frode i 2015, var The English Pub i sentrum av Reykjavik. Riktig nok kun en kort gjestevisitt for å se litt fotball, men stedet rakk da å gi et godt inntrykk. Og på fine dager går det an å sitte ute og skue over til Alltinget på andre siden av Austurvöllur.

Mat og drikke og slikt

For å avklare det med en gang: Vi har ikke smakt råtten hai, og svartadaudir har vi smakt i kun begrensete mengder. Men, det finnes mye god mat og drikke også, som vi med glede har iført oss.

Pølser og suppe

For å ta det enkle først, så har vi selvsagt dyttet i oss noen pølser på Bæjarins Beztu Pylsur («Byens beste pølser»), en pølsekiosk ved havnen som de fleste islendinger, og tilreisende, har spist ved. Bill Clinton er visst nok blant disse.

Og vi har spist suppe fra et stort uthulet brød på Svarta Kaffið, Laugavegur 54. Riktig så godt var det!

Fish Company

På den andre siden av restauranttilbudet i Reykjavik, om man kan si det sånn, finner vi The Fish Company (Fiskfélagið), Vesturgötu 2a. I april 2011 var Frode så heldig å få innta et nydelig måltid her sammen med nordiske tjenestemannskollegaer.

Ikke bare var maten eksepsjonelt god, variert og spennende med en dæsj av smaker fra rundt omkring i verden, det er også sjelden jeg opplever så god stemning rundt et middagsbord i jobbsammenheng.

Iðnó restaurant

Våren 2014 hadde Frode den udelte glede å spise middag sammen med nordiske kollegaer på Iðnó restaurant (Håndverkernes Hus), Vonarstræti 3, rett ved bydammen (Tjörnin). Veldig sjarmerende sted, og maten smakte helt utmerket!

Torfan

Et av de gastronomiske høydepunktene (hittil) på Island fant sted på Torfan restaurant, Amtmannsstígur 1, høsten 2015. Nydelig mat i eksepsjonelt trivelige lokaler i en av Reykjaviks eldste bygninger.

3 Frakkar

En annet matmessig helt fin opplevelse Frode har vært alene om (av oss to) i Reykjavik, har funnet sted på 3 Frakkar i Baldursgata 14.

Hornið

Har man behov for å iføre seg en pizza (og sikkert annet også), er Veitingahúsið Hornið, Hafnarstræti 15, et helt fint alternativ. Det syns i hvert fall Frode, som fikk seg en fin lunsj-pizza her høsten 2015.

Kopar

I godt, dansk fagforeningsselskap, ble restaurant Kopar besøkt i 2015. Nydelig mat med breiflabb som hovedrett og skyr til dessert, god service, og veldig trivelig lokale gjorde det hele til en riktig så fin kveld!

Og når vi er så godt i gang med spisesteder, tar vi med at Frode også har inntatt et bedre måltid (nok en gang i jobbsammenheng) på Vid Fjörubordid i Stokkseyri i 2011. Vid Fjörubordid er spesialister på sjømat, og i særdeleshet hummer. Stemningen der er også upåklagelig.

Viðey

På en tur til Island i mai 2008 spiste Frode middag med nordisk fagbevegelse på Viðey, som ligger noen få minutters båttur utenfor Reykjavik. Øya er veldig fin og grønn, med ypperlig utsikt inn til Reykjavik den ene veien, og mot fjellene på den andre siden av fjorden den andre veien.

Hoteller i Reykjavik

På vår hittil eneste tur sammen til Island var vi den første tiden innkvartert på Hotell Reykjavik Sentrum, som er et trivelig hotell veldig sentralt i Reykjavik. Etter at møtene var unnagjort flyttet vi til en leilighet litt vest for sentrum som eies av en av fagforeningene på Island.

Av andre hoteller som med hell og trivsel har blitt benyttet opp gjennom årene, finner vi blant annet Hilton Reykjavik Nordica i utkanten av byen. Et helt greit hotell, og ikke lenger unna sentrum enn at man kan gå dit. Hotellet har også praktiske shuttlebusser til og fra sentrum.

Noe mer sentrumsnært, og kvalitetsmessig et knepp opp, ble Hotel Reykjavik Marina utprøvd av Frode høsten 2015. Ingen ting å utsette hverken på rommet (foruten at det var litt lite, men det er greit når jeg stort sett kun skal sove der) eller øvrige fasiliteter, deriblant Slippbarinn som var et fint sted å runde av kveldene.

Loftleidir / Icelandair Hotel Reykjavik Natura

De første gangene Frode var på Island var i forbindelse med jobben som utdanningsrådgiver i YS. Da bodde jeg nesten uten unntak på Hotel Loftleidir, Nautholsvegur 52, som nå har skiftet navn til Icelandair Hotel Reykjavik Natura. Hotellet ligger litt i utkanten av byen, og rett ved innenriksflyplassen. Riktig nok ikke ved terminalen, men likevel.

I gode, gamle dager var hotellet en smule medtatt (men sjarmerende), men eierne har heldigvis forbarmet seg over det og tilført det en nødvendig ansiktsløftning. Frode fant dette ut til sin store glede da han returnerte til hotellet i 2014, etter flere års fravær.

Foruten at hotellet er helt fint å bo på knytter det seg også en del fine minner til det. Ett av disse stammer fra mai 2005, da oppholdet sammenfalt med Champions League-finalen mellom Milan og Liverpool. Sammen med de øvrige møtedeltakerne hadde jeg (som seg hør og bør) vært på den Blå Lagune og på bussen tilbake til Reykjavik fikk vi vite at Milan ledet 3-0 til pause.

Vel framme på hotellet gikk daværende YS-leder Tore Eugen og jeg forbi baren i det Liverpool reduserte til 3-1. «Kanskje dette kan være interessant, likevel» tenkte vi, og bestemte oss for å ta en rask øl i baren og se litt på kampen før middagen.

Det vi ikke hadde sett for oss var at det skulle bli både ekstraomganger og straffesparkkonkurranse, så den ølen (og de påfølgende) varte i nesten to timer, så da vi omsider innfant oss i restauranten var middagen over og kokken hadde gått hjem. Heldigvis forbarmet personalet seg over oss og varmet opp noen rester så vi slapp å gå sultne til sengs.

Det er også et visst historisk sus over Loftleidir, da det var her sjakkstjernene Bobby Fischer og Boris Spassky bodde da de møttes til den legendariske «Match of all time» i 1972. I dag er det en minneutstilling fra denne begivenheten på hotellet, åpnet på 70-årsdagen til nå avdøde Fischer.

Reiseinformasjon Island

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Island.