New York i et slør av kashmir

Vi tok vår første tur til New York i begynnelsen av april 2014, og vi lurte allerede tidlig i oppholdet på hvorfor vi hadde drøyd så lenge med å besøke denne fantastiske byen. Våren hadde dessverre ikke kommet helt i gang, men vi hadde en gnistrende frisk og fin tur for det.

I juni 2015 tilbragte Frode et par dager i New York, på vei fra møte i Washington, så til sammen har vi både vårlige og sommerlige inntrykk av New York. Her kan du lese om Frodes sommertur.

Sist oppdatert: 7. november 2015
Publisert: 19. mai 2015

Været i april 2014 var de fleste dagene bra nok til å bevege seg mye utendørs, og vi fikk rokket ved flere fordommer mot USA og amerikanere, eller i hvert fall mot New York og newyorkere. Kanskje vi ikke burde latt NYPD Blue forme forventningene i så stor grad.

New York var nemlig en av de tryggeste og triveligste byene vi har vært i og folk var jevnt over både vennlige og hjelpsomme. Flere ganger kom det folk bort til oss og spurte om de kunne hjelpe oss, særlig på subwayen. Vi så antakeligvis litt bortkomne ut innimellom…

Subwayen

Apropos Subway, så var vi heldigvis lure og kjøpte hvert vårt 7-dagerskort. Kortet kostet 30 $ og viste seg raskt å være en god og effektiv investering. Den eneste utfordringen var å kjøpe kortet, da man må skrive inn postkode når man bestiller.

Heldigvis kom vi på at vi hadde lest noe om dette et sted, og ved hjelp av guideboken vår («Turen går til») fant vi ut at de som ikke har postkode i USA kan taste in 10001.

SoHo og Ground Zero

Ettersom vi ankom New York et stykke utpå dagen brukte vi den første dagen til å bli litt kjent i nærområdet ved hotellet. Vi ruslet først litt i SoHo og deretter ned til Ground Zero.

9/11 Memorial hadde ikke åpnet ennå da vi var der, så det fikk vi dessverre ikke besøkt. Uansett var det naturligvis en veldig spesiell følelse å stå på stedet hvor de to flyene ble krasjet inn i tvillingtårnene i World Trade Center i 2001.

Wall Street

I forlengelsen av besøket ved 9/11-minnesmerket var vi også en tur på Wall Street. Da vi var der en på en søndag var det lite aktivitet der, foruten relativt store turisthorder. Og til vår smule overraskelse så står ikke den berømte Wall Street-oksen i Wall Street i det hele tatt, men (ca.) i enden av Broadway.

High Line og Flatiron Building

Dag 2 startet vi friskt fra hotellet i 8-tiden om morgenen med kurs for Meatpacking District og High Line, en nedlagt jernbanelinje som nå er en park. Det var fint og fredfullt der, men fire plussgrader og ganske grått vær gjorde nok sitt til at vi ikke fikk det helt riktige inntrykket av stedet.

Fra High Line bega vi oss innover på Manhattan i retning karakteristiske Flatiron Building på 5th Avenue. Da den ble bygget i 1903, markerte Flatiron Building starten på byggingen av skyskrapere i New York.

Union Square

Etter en liten cafe-pause fra et stadig tiltagende regn bega vi oss ned til Union Square. For en del år siden var dette stedet hvor arbeiderne samlet seg og demonstrerte, men i dag er denne typen aktivitet forlatt til fordel for salgsboder med blant annet blomster og diverse økologiske matvarer. På veien dit passerte vi også Theodore Roosevelts fødested.

Vi fulgte så Broadway (den gata er lang!) sørover i retning Little Italy, og på veien var vi innom Washington Square Park og fant også en Converse-butikk vi hadde lett etter. Dessverre viste butikken seg å være en skuffelse da de ikke hadde det vi var ute etter. (Nei, det var ikke sko.)

Little Italy og Chinatown

Vel nede i Little Italy var det på tide med en kaffekopp og en liten matbit (Napoleonskake) for å få opp blodsukkeret. Vi valgte Caffe Roma, som var et hyggelig og familiedrevet bekjentskap, selv om mor selv nok hadde stått opp på det gale beinet denne dagen. Men døtrene hennes (vi går i hvert fall ut fra at det var det) var hyggelige, og lokalet er veldig fint!

Fra Little Italy er det usedvanlig kort vei til Chinatown, hvor vi ruslet rundt en liten stund uten å gjøre stort annet enn det, før tørsten begynte å gjøre seg gjeldende og vi søkte til et etablissement hvor dette problemet kunne løses.

Vi var også en tur nummer to innom Little Italy, da for å spise middag. Naive og godtroende som vi er tenkte vi at de nok har god italiensk mat i Little Italy. Det har de sikkert også, men dessverre valgte vi et sted med vond italiensk mat. Dessverre husker vi ikke hva stedet het.

Kjoler og skjorter

På en av våre lange spaserturer dumpet vi tilfeldigvis over en Bettie Page-butikk i 303 Bowery i East Village, noe som senere skulle vise seg å bli en kostbar oppdagelse. Noen dager senere var vi nemlig tilbake og denne gang hadde Tale bestemt seg for at hun skulle kjøpe en kjole, og slik ble det. Og sko. Butikken har i ettertid skiftet navn til Tatyana Boutique.

Med god hjelp fra de usedvanlig hyggelige og søte jentene som jobber i butikken ble Frode sendt ut på ekspedisjon etter herreskjorter (Bettie Page-butikken har stort sett kun kvinneklær), og noen kvartaler unna fant han/jeg, som anvist, Enzs i 125 2nd Avenue, hvor de hadde et rikelig utvalg herreskjorter.

Times Square

Som seg hør og bør ved mørkets frambrudd bega vi oss en dag til Times Square for å se på neonlys og reklameskilt. Mye folk, mye lys, mye kaos og mye støy. Og ganske gøy! Mest stas var det å dumpe over tradisjonsrike Radio City Music Hall et par kvartaler unna.

American Museum of Natural History

På oppholdets fjerde dag begynte heldigvis døgnrytmen å normalisere seg, og etter en (for denne turen å være) en sen frokost, bega vi oss til American Museum of Natural History, som var et utmerket valg på en våt og vindfull dag.

En hel dag på museum orker vi ikke, så vi valgte sikkert bort mye spennende og konsentrerte oss fullt og helt om dinosauravdelingen i fjerde etasje. Stilig!

Central Park

Den siste hele dagen vi hadde i New York var værgudene igjen på vår side. Godt var det, for nå sto blant annet Central Park for tur. Skapelig størrelse på den parken, så vi tok for oss kun en ganske liten flik. Mye folk, fint vær og god stemning!

En artig liten detalj i Central Park var at vi så den samme rulleskøytefyren som pryder forsiden av Turen går til-boka.

Vi var også ved Strawberry Fields, minnesmerket over John Lennon, som i desember 1980 ble skutt utenfor Dakota-bygningen han bodde i. Bygningen ligger rett over gata for minnesmerket.

Etter å ha lagt Central Park bak oss fikk vi med oss ganske imponerende gateunderholdening rett utenfor parken, og selvsagt måtte Tale en tur bortom Apple Store på Fifth Avenue.

Chrysler Building

New Yorks stiligste bygning må være Chrysler Building, som i et knapt år var verdens høyeste bygning med sine 319 meter. Dette tok slutt i 1931 da Empire State Building sto ferdig.

Dessverre klarte vi ikke å surre oss inn i bygningen for å beskue Art Deco-interiøret, men fasaden var en kjær og stilig følgesvenn fra flere steder i byen.

Mat og drikke

Som seg hør og bør inntok vi noen måltider på en diner. En av disse var Big Daddy’s, 239 Park Avenue South. Kanskje litt vel mye turistpreg på stedet (noe man som turist kanskje skal være litt forsiktig med å påpeke), men absolutt godkjent og gode burgere.

En annen diner var Good Stuff Diner på hjørnet av 14th Street og Avenue of the Americas. Litt mer lokalt preg her, og også dette stedet absolutt godkjent.

Det siste måltidet vi inntok før vi reiste hjem var på vår lokale Lupes Restaurant, 110 Avenue of the Americas, rett på andre siden av gata fra hotellet. Veldig bra plass!

Kveldene ble for en stor del avsluttet på Circa Tabac (nå byttet navn til SoHo Cigar Bar), 32 Watts Street, kun et lite steinkast fra hotellet vi bodde på. Trivelig sted hvor Sally Ann, Fern, Melissa og Diane i baren tok seg godt av oss.

Av andre utesteder vi husker med stor glede er Manitoba’s, 99 Avenue B (mellom 6. og 7. gate). Veldig bra rocka bar i East Village. Takk for tipset, Jostein!

På andre siden av gata ligger dessuten en av byens bedre pizza-restauranter, Gruppo Pizza.

Vi hadde hørt (eller lest) gode ord om en plass som heter d.b.a, 41 1st Avenue. Fint sted med hyggelig bartender og en stille og rolig bakgård hvor vi kunne nyte en pils, mens vi for første gang på turen hørte fuglesang. Og stedet har et godt utvalg i øl.

På andre siden av muren for bakgården ligger for øvrig en av New Yorks eldste kirkegårder.

Hotell

Vi bodde på Hampton Inn Manhattan-SoHo. Relativt enkel standard, men rent og pent. Hovedproblemet var frokosten. Den var for så vidt grei nok i all sin enkelhet, men det blir unødvendig mye avfall når alt av servise og bestikk er engangsvarianter.

Det beste var nok beliggenheten (kort vei blant annet til subway) og utsikten fra rommet vårt i 16. etasje til Empire State Building og Chrysler Building.

Brooklyn

Vi tok oss også et par turer til Brooklyn, og heldigvis viste været seg fra sin beste side disse dagene, selv om det var litt frisk temperatur. Vi kom oss relativt enkelt og greit over til den andre siden av East River med subwayen (C-train fra Canal Street til High Street).

Den første dagen i Brooklyn begynte vi dagens vandring med å spasere et stykke tilbake i retning dit vi kom fra, nærmere bestemt til Brooklyn Bridge og et stykke ut på den. Makeløs utsikt over Manhattans skyline!

Etter å ha beundret utsikten og knipset et par hundre bilder bega vi oss ned under brua og til DUMBO (Down Under the Manhattan Bridge Overpass), et tidligere slitent industri- og arbeiderområde som nå er et hipt og stilig sted.

Man kan vel si at området, på godt og vondt, representerer gentrifiseringen som finner sted mange steder i New York. Etter å ha inspisert dette området en stund labbet vi avgårde via Brooklyn Bridge Park og nedover promenaden mot Brooklyn Hights.

Brooklyn Hights

Brooklyn Hights er et fint og fredelig sted, og perfekt å rusle rundt i. Særlig på en godværsdag.

Vi hadde satt oss som mål å komme til Prospect Park, og en kjapp konferering med kartet fortalte oss at vi ikke burde tilbakelegge distansen til fots, om vi skulle rekke noe annet denne dagen.

En kjapp subwaytur senere befant vi oss i Union Street, hvor vi inntok en helt fantastisk god lunsj-sandwich i sola utenfor Brownstone Bagel & Bread Company i 671 Union Street.

Prospect Park

Noe motvillige, ettersom det var så fint å sitte der, la vi så kursen oppover Union Street mot Prospect Park, og etter noen minutters gange tronet det flotte og sovjetisk-inspirerte (syntes i hvert fall vi) inngangspartiet til parken fram foran oss. Et ganske imponerende syn, som kompletteres av det stilige Brooklyn Public Library som ligger rett ved siden av.

Vi ruslet litt rundt i et hjørne av parken, rekke over hele parken ga vi kjapt opp tanken på, før vi tilfeldigvis og heldigvis la veien om en liten grønn oase i nordenden av parken. Her kom vi i prat med en noe sliten, men hjelpes så hyggelig, herremann som fortalte oss historien om stedet vi var ved. Som var hans favorittsted.

Stedet heter Veil of Cashmere (fantastisk navn!), men dessverre var det blitt offer for reduserte offentlige budsjetter da vannrørene inn til fontenen og dammen var blitt ødelagt for noen år siden og kommunen ikke hadde råd til å reparere dem.

Vår nye venn kunne også fortelle at det er samme arkitekt som står bak både Central Park og Prospect Park, og at arkitekten så på Prospekt Park som det mest vellykkete av de to prosjektene.

Vi kan bare tenke oss hvordan det så ut her for noen år siden. Mens vi pratet med vår nye venn så vi også både chipmunk (Snipp og Snapp) og kardinalfugl.

Når vi ser tilbake på turen så var praten med den eldre herren ved Veil of Cashmere et av de absolutte høydepunktene.

Mat og drikke i Brooklyn

Etter å ha tatt farvel med vår nye venn labbet vi avgårde i retning Brooklyn sentrum, og etter en alt for lang vandring fant vi Cherry Tree pub (65 4th Avenue, Brooklyn). Til vår store glede kunne også denne puben skilte med en svært hyggelig bartender og en like hyggelig bakgård, som han elskverdig åpnet for oss.

Denne dagen unnet vi oss en noe mer staselig middag enn vi vanligvis gjør, nærmere bestemt en saftig og nydelig biff, stekt på grill, på Scopello, 63 Lafayette Avenue. Men hjelpe og trøste så store porsjoner, nesten så det var vulgært!

Williamsburg

Vi var også en formiddag i Williamsburg (på en annen kant av Brooklyn), men vi var nok der på litt feil tid for det var litt tamt der. Eller så bomma vi på de beste gatene/områdene. Og vi har fra sikre kilder hørt at det er veldig fint der, så dette var nok vår egen feil.

Men, vi fikk oss da en fin pust i bakken og litt mat på Gordon Bennett og for øvrig var det absolutt trivelig å rusle rundt der.

Kort oppsummert var dette en virkelig flott tur. Naturlig nok fikk vi bare et lite glimt av alt New York har å by på, så vi må nok tilbake og ta noen flere biter av det store eplet. Vi var lite inne og oppe i bygninger denne gang, så det er nok blant de tingene vi må gjøre noe med neste gang.

Reiseinformasjon USA

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for USA