Moskva – Metropol med vakker metro

I begynnelsen av april 2012 tok vi turen østover til Moskva, for å sjekke hvordan det sto til der. Ikke så altfor bra, skulle det vise seg.

Publisert: 6. august 2015

Den Røde Plass

Da vi ankom Moskva hadde vi tenkt oss en kjapp tur til den Røde Plass for å komme i gang med turisteringen. Til vår overraskelse var hele plassen avstengt, angivelig pga. oppussing. Stengingen sammenfalt pussig nok med demonstrasjoner på Den Røde Plass mot en ny lov som forbyr informasjonsvirksomhet om homofili rettet mot unge mennesker. Russiske myndigheter mener tydeligvis at dette kan «forderve deres sinn» og antakeligvis gjøre de unge og påvirkelige gutter og jenter homofile.

Dagen etter var oppussingen imponerende nok ferdig, så vi kunne rusle rundt og beskue blant annet Lenins mausoleum og St. Basil-katedralen, eller Vasilijkatedralen, som den også heter. St. Basil er veldig flott med sine fargerike løkkupler.

I den andre enden av plassen tårner det staselige og statlige historiske museum opp, rett ved Resurrection Gate og den fine og sjarmerende Kazan-katedralen.

Kreml

Det historiske festningsverket Kreml er et annet selvsagt mål, rett vest for den Røde Plass. Det er veldig fint å rusle rundt her også, omgitt av en rekke museer, kirker og prangende løkkupler. Med unntak av en brysk soldat som på klingende men svært forståelig russisk ba oss pelle oss vekk fra et område vi tydeligvis ikke hadde noe å gjøre i, forløp også denne delen av oppdagelsesferden seg fredelig og rolig.

Så vidt vi fikk bragt på det rene er Kreml åpent for besøkende mellom kl. 10 og 17 hver dag. Inngangsbilletten på ca. 70 kroner ga oss tilgang til kirkene og uteområdet, men det var ekstrabetaling for å komme inn i museene.

Høydepunktene i «uteavdelingen» var utvilsomt den imponerende Tsarkanonen på nette 39 tonn og den ikke mindre imponerende Tsarklokken på småpene 200 tonn. Felles for dem begge er at de aldri har vært brukt (visstnok med et unntak for kanonen som har vært prøveskutt èn gang). Men staselige er de der de står!

Inne i Kreml var Skattekammeret (The Kremlin Armory Museum), hvor de russiske tsarenes kronjuveler, rikdommer og skatter blir oppbevart et definitivt høydepunkt! Riktig nok etter litt strev med å kjøpe billett, men det gikk da på et vis det også. Kronglete system! Det var nesten så vi ble litt slitne av alle de overdådig utsmykkede kjolene, de utsøkte kronjuvelene og de mange karetene som Katarina den store brukte.

Gorkijparken

Gorkijparken var et naturlig mål for en utflukt, men det skjedde forbausende lite der. Kanskje vi var der på feil tid av året. Og vi befant oss definitivt ikke i en kriminalroman. Uansett var det fint å være der. Og stille. På veien tilbake til byen passerte vi også, til vår smule overraskelse, en romferge.

Metroen i Moskva

Vi hadde bestemt oss for å undersøke undergrunnen, med alle de fantastisk utsmykkede stasjonene. Og slik ble det. Store deler av den ene dagen ble tilbragt under bakkenivå, fra den ene stasjonen til den andre, med enkelte korte turer opp i dagslys. En av disse dagslysturene var på universitetsområdet (Lomonosov Moscow State University).

Den ene flotte stasjonen avløste den andre, og blant de vi var innom var nok Mayakovskaya, Ploshchad Revolyutsii, Kievskaya og Arbatskaya de fineste.

Det er mange andre fine, og kanskje til og med enda finere enn disse, men de får vi ta en annen gang.

Øvrige Moskva

Vi var selvsagt ikke bare på målrettet sightseeing heller. En dag ruslet vi rundt på målrettet måfå, og la turen forbi blant annet Bolsjojteateret. Vi hadde også tenkt oss inn på Gorky House museum (Ryabushinsky Mansion), men det var av ukjente årsaker stengt. Heldigvis for Frode var de mer mottakelige for besøk i 2004.

Den siste dagen i Moskva ruslet vi en tur langs elva med samme navn, blant annet bort til Cathedral of Christ the Saviour og til Peter I-monumentet (Peter den store) litt lenger bort.

Vi så tydeligvis litt bortkomne ut borte ved Peter I-monumentet, for en vakt ved et anleggsområde kom bort til oss og lurte på om vi trengte hjelp. Det gjorde vi for så vidt ikke, men det lot han seg ikke affisere av. Vi kom i prat og da vi fortalte at vi var fra Norge ble han enda mer ivrig, for laksefiske var hans store lidenskap. Dessverre deler ikke vi lidenskapen, men det gjorde ikke noe det heller. Vi mistenker at vår nye venn hadde litt lite å gjøre på jobben.

På vei tilbake fant vi ut at det tydeligvis hadde vært bedrevet skiskyting i området ganske nylig.

Vi syns Moskva var en veldig interessant, og annerledes, by. Det er lett å trives der, til tross for de åpenbare utfordringer det russiske folk sliter med, og veldig mye å se. Litt vel mye for de få dagene vi var der, får vi vel si. Og når det gjelder å finne fram i byen, så er det veldig greit å bruke Stalin-tårnene som ruver flere steder i byen til å orientere seg etter.

Shopping

Arbat er en lang handlegate, som vi har registrert at mange reiseguider omtaler som både livlig og trivelig. Vår mening er at denne gågaten egentlig ikke inneholder noe som helst spennende. Det vi så var stort sett suvenirbutikker med de samme varene i alle butikkene. Så da ble det ikke så mye shopping på oss. Ikke på denne turen heller. Det mest spennende med Arbat synes vi var Utenriksministeriet, ett av de syv monumentale Stalin-tårnene fra 50-tallet, som ligger i den vestlige delen av gata.

Mat og drikke

Vi var nok litt feige på dette området, og valgte stort sett irske eller engelske puber som åsted for å nyte forfriskninger. Språklige utfordringer får ta noe av skylden for dette.

Punch and Judy Pub, Ul. Pyatnitskaya 6/1. En helt grei pub, men litt tvilsomt opplegg med servitriser som svinser rundt i skotskrutete miniskjørt mens gjestene bedriver drikking og spising i fine båser.

Shakespeare, Kamergersky per. 6, bldg. 3. En stille og rolig pub nede i en kjeller, og et fint sted å slappe av etter dagens strabaser. Mat har de også, så vi ble nok sittende her litt lenger enn planlagt et par kvelder. Anstendig utvalg av både øl og whisky.

St.Peters and St.Anton Pub, Nikitinsky per. 2. Tidvis litt støyete for gamle folk som oss, men også dette en helt ok pub.

Maten vi iførte oss var også stort sett av det trygge og kjente slaget, med unntak av en blini (russiske crêpes) eller to. Som var helt trygt det og.

Hotel National

Vi hadde innkvartert oss standsmessig på Hotel National. Kanskje litt i overkant fint hotell for sånne som oss, men det er rart hvor raskt man kan venne seg til kvalitet. Hotellets beliggenhet er det heller ikke noe å si på, der det ligger sentralt i Moskva med utsikt til den Røde Plass og Kreml.

Frode hadde vært i Moskva en gang tidligere (2004) og bodde da på Hotel Russia (Rossija), Europas største hotell med 2 876 rom. Dette hotellet er nå jevnet med jorden, og med det er også mange av byens løse fugler og tvilsomt utseende herrer med skinnjakke og store muskler, borte fra dette området av byen. Eller i det minste mindre synlig.

Reiseinformasjon Russland

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Russland.