I Lisboa med Eusebio

I oktober 2007 var Frode på to møter i Lisboa, med en helg mellom møtene, så da så Tale sitt snitt til å komme ned så vi kunne tilbringe en langhelg i denne vakre byen sammen.

Publisert: 6. oktober 2015

Rundt omkring i Lisboa

Selv om vi var i Lisboa et lite stykke ut på høsten, var det svært varmt og fint den helgen vi var der. Dette bidro til at vi koste oss ekstra mye der vi spradet rundt i kortbukser og øvrige lette gevanter.

Med unntak av en tur med en av de fine trikkene ut til Belém brukte vi beina når vi utforsket byen, og da i hovedsak de tre mest sentrale bydelene; Baixa, Bairro Alto og Alfama.

Baixa

Ettersom hotellet vi bodde på var i sentrum av sentrum var det naturlig å starte utforskingen av Lisboa i Baixa, hvor det er flere torg, staselige bygg, kafeer osv. å hygge seg med og på, i hvert fall på dagtid.

På kvelden skjer det, etter hva vi erfarte, ikke så mye her. Da er det mer aktivitet og liv i de tilstøtende bydelene på hver sin side av sentrum.

Ned mot sjøen tok vi en runde på den svært åpne plassen Comercio Square, som i noen århundrer ikke var åpen i det hele tatt.

Tidligere lå nemlig det kongelige palass her, men det voldsomme jordskjelvet i 1755, som la store deler av byen i ruiner, palasset inkludert, gjorde at kongefamilien valgte å flytte ut til tryggere Belém i stedet.

Hvis man skal fra Baixa og opp til Bairro Alto så er den stilige Santa Justa-heisen et godt alternativ. Santa Justa, bygget av arkitekten Mesnier du Ponsard, som i sin tid var lærling hos Gustave Eiffel, var for oss blant høydepunktene i hele byen, der den tårner opp over hustakene.

Bairro Alto

De fleste kveldene trakk vi til Bairro Alto, som etter mørkets frembrudd bugner av trivelige barer og restauranter. Men på dagtid skjer det ikke så mye her. Nattuglene må jo sove en gang de og.

En av kveldene i Bairro Alto valgte vi å innta litt lokal kultur, i form av fado på en av områdets restauranter. Dessverre bommet vi nok litt på valg av sted, da Canto do Camoes ikke levde helt opp til forventningene.

Vi ble skysset inn, plassert sammen med en umake forsamling turister fra nær og fjern, og ble deretter servert en bacalao som ikke falt helt i smak. Men fadoen som ble sunget etter hvert (av en blind sanger) var veldig fin.

Alfama

Den eldste bydelen i Lisboa, Alfama besøkte vi på dagtid, og trivdes veldig godt med å rusle rundt i stille, trange og sjarmerende gater.

Lisboa katedral, byens eldste bygning, passerte vi også på vår ferd her, og fra Castelo de Sao Jorge er det en strålende utsikt ut over bydelen, og store deler av Lisboa for den saks skyld.

Belém

Med sentrale deler av byen «dekket» tok vi en dag trikken de 15 – 20 minuttene det tar å komme seg ut til Belém.

Vi begynte vår ferd gjennom Belèm med Hieronymittklosteret (Mosteiro dos Jerónimos) som er et flott og fascinerende byggverk i manuelinstil.

Vi bega oss deretter ut mot Torre de Belém (Belem-tårnet), men dessverre ankom vi ca. i det de stengte, så vi kom oss ikke inn. Men, det er fint, og ikke minst særpreget, utenpå også.

Etter å ha beundret og behørig avknipset tårnet ruslet vi et stykke langs Tejo i retning Lisboa, og kom etter hvert til Monument to the Discoveries, reist til ære for Henrik sjøfareren.

Rundturen i Belèm ble avsluttet i bydelens mer slitne områder (et stykke inn fra elva), som var en sterk kontrast til de monumentale og historiske severdighetene vi hadde vært innom.

Øvrige Lisboa

Som om ikke det var nok, rakk vi også en tur ut til området hvor akvariet ligger, og det var verdt å ta en tur selv om vi ikke besøkte selve akvariet.

Frode fikk seg også et par turer gjennom velfriserte Parque Eduardo VII på vei til og fra møter før Tale kom til byen.

Lisboa er ganske kuppert, og tidvis bratt, så de gule trikkene som trikker rundt kan være et godt alternativ når man har gått nok, eller trenger en liten pause. Eller bare ønsker noe trivelig å transporteres rundt av.

På restaurant med Eusebio

Før Tale ankom var Frode på en restaurant i nærheten av hotellet sammen med kollega Mats fra Sverige. Det var ikke mange andre på restauranten, men jeg syntes det var noe kjent med den noe eldre herren som satt ved et bord like ved oss.

Og ganske riktig, det var ingen andre enn salige Eusebio, Portugals største fotballstjerne gjennom tidene (i det minste før Ronaldo). For anledningen tilbragte han kvelden med en av sine mange «kusiner», i følge servitøren.

Apropos restauranter, så var Frode dessuten så heldig å få nyte et bedre måltid sammen med kollegaer på Restô do Chapitô, en av byens beste restauranter, og med en flott utsikt over byen.

Hotell

Vi bodde på Hotel Aviz, R. Duque de Palmela, 32, litt i utkanten av sentrum. Et fint hotell, men vi tilbragte så lite tid der at vi egentlig ikke fikk noe særlig inntrykk av det. Det vi satt mest pris på var faktisk terrassen i toppetasjen, hvor vi ved et par anledninger nøt ettermiddagssolen.

Reiseinformasjon Portugal

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Portugal.