Varierte Kreta

De fleste forbinder nok Kreta med sand, strand, sommer og sol. Det gjør for så vidt vi også, men fotturer og utforsking av fjellene er også svært viktige bestanddeler i vår Kreta-tilværelse.

Publisert: 29. juni 2015

Første gang vi besøkte Kreta sammen (og første gang Kreta ble besøkt noen sinne for Frodes del) var i forbindelse med Tale-pappa Erlends 65-årsdag i juli 2009. Forventningene om avslappende dager i sol og varme ble fort gjort til kraftig til skamme, da det viste seg at Kreta har så mye, mye mer å by på.

For førstereisgutten inneholdt nemlig turen blant annet overnatting på fjellhytte, vandring til en av de høyeste toppene på Kreta og flere lange fotturer i stekende hete.

Etter dette har Kreta blitt et sted vi stadig vender tilbake til, og vår Kreta-portefølje er gledelig nok i stadig ekspansjon.

Under følger en kort introduksjon til hovedbestanddelene i Tale og Frodes Kreta, og mer utførlig omtale skjuler seg under knappene til venstre.

Paleochora

Hver gang vi har vært på Kreta har vi hatt Paleochora som hovedbase /-mål. Byen er kanskje ikke helt klassisk Hellas, men den er ganske klassisk Kreta.

Noe av det fine med Paleochora er at byen er full av sjarm og trivelige mennesker, og byen er akkurat passe stor til at det blir en fin mix av turister og fastboende, selv i de mest hektiske sommermånedene.

Dessuten byr Paleochora på fin-fine muligheter for strandliv, og byen er et ypperlig utgangspunkt for turer både til fots og til bils. Her kan du lese mer om våre turer til Paleochora.

Hania

Hania er Kretas nest største by (etter Heraklion), og er et ganske trivelig bekjentskap, med trange sjarmerende smug og god stemning.

Vi har ikke tilbragt lange perioder her, men har hatt stor glede av å kunne være en natt eller to eller tre, enten på vei til eller fra Paleochora eller et annet sted på Kreta. Her kan du lese mer om hvordan vi har det i Hania.

Andre byer sør-vest på Kreta

I tillegg til våre to «hovedbyer» på Kreta har det også blitt noen overnattinger i andre byer sør-vest på Kreta. Felles for de alle er at de er enda mer avslappende enn byene vi har tilbragt mest tid i. Og vi har hatt det durabelig fint i alle sammen.

Chora Sfakion / Sfakia husker vi best i forbindelse med vår erobring av Kretas nest høyeste fjell, Pachnes, sommeren 2014.

Agia Roumeli har vi overnattet i ved et par anledninger, den første gangen etter at vi hadde gått Samaria-kløfta i 2009.

Sougia overnattet vi i etter å ha gått Agia Irini-kløfta, før vi like gjerne gikk fra Sougia hjem til Paleochora (riktig nok dagen etter).

Turer fra Paleochora

Med Paleochora som utgangspunkt har vi etter hvert hatt mange fine fotturer i både byens nær- og fjernområde. Som inspirasjon og veiledere har vi på disse turene hatt stor glede og nytte av bøkene «Ten Walks around Paleochora» og «More Walks from Paleochora». Med årene har vi gått de fleste av turene i disse bøkene, og kan anbefale alle som en. Her kan du lese mer om våre gåturer fra Paleochora.

Andre turer på Kreta

Besøkene våre på Kreta har også medført turer av noe høyere vanskelighetsgrad enn turene fra Paleochora. Disse inkluderer topptur til Kretas nest høyeste fjell Pachnes, Europas (angivelig) lengste kløft Samariakløfta, og en lang men fabelaktig tur opp til Gingilos. Her kan du lese mer om våre gåturer rundt omkring på Kreta.

Transport

For å komme oss rundt på Kreta har vi busset en del, men har i senere år gått mer over til å leie egen bil for å komme oss også til steder utenfor allfarvei. Vi har leid gjennom Notos Car Rentals i Paleochora, delvis fordi det er på et siderom her vi pleier å vaske klær. Grundig vurdering av både tilbud og selskaper der, altså.

Men, vi har heller ikke hatt så mye å klage på med bilene vi har leid derfra. Enkel standard, men ikke noe teknisk tull og nesten alle med air condition (hei, Eyvind).

Reiseinformasjon Hellas

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Hellas