Flott dagstur til Howth

I juni 2013 var jeg (Frode) i Dublin i forbindelse med jobb, og hadde lagt inn en dag med egentid. Denne valgte jeg, på anbefaling fra kjentfolk, å tilbringe i Howth, en halvtimes togtur utenfor Dublin.

Publisert: 18. mai 2015

Dublinernes utfartssted

Byen er et typisk utfartssted for dublinere, så det kan bli ganske fullt her på fine helgedager. Jeg var lur og heldig og reiste ut ganske tidlig (på en Bank Holiday med fint vær, så mye folk var ventet) og ankom Howth mens det fortsatt var stille og rolig. En rusletur rundt i byen og en kaffepause senere begynte hordene å innta byen.

Bog of the Frogs

Jeg valgte da å begi meg ut på tur. Fra Howth går det flere turer rundt omkring på halvøya. Jeg valgte Bog of the Frogs Loop. Først og fremst på grunn av navnet, men også fordi jeg antok at jeg ved å velge denne ruta fikk sett mest mulig av øya. Og det tror jeg stemmer.

På nettsidene står det at man trenger «walking boots, rain gear, snacks and drinks» på denne turen. Jeg hadde joggesko, shorts, baguette og vann, og det gikk helt fint det også. Men så var været uvanlig flott også da.

Turen er veldig fin, og selv om det er ganske mange som er ute og rusler her (spesielt på den første delen av turen, før rutene skiller lag) gjør ikke det noe. Stemningen er veldig god og naturen flott på sin irske måte.

Lunsj i det fri

Drøyt halvveis stoppet jeg for å spise lunsjen jeg hadde kjøpt med meg fra cafeen/kiosken ved jernbanestasjonen. En sjeldent fin opplevelse å sitte der i flott vær og skue ut over irskesjøen til venstre og inn mot Dublin til høyre.

Landskapet er fint og variert, fra grønne enger til litt mer «krevende» terreng, og jeg traff også på noen veldig fine hester.

Mot slutten av turen krysser man golfbanen og her er det best å holde seg på den anbefalte ruta. De tar nemlig ikke ansvar for golfballskader hvis man roter seg inn/ut på feil sted.

En sel dukker opp

Vel tilbake i Howth hadde hordene for alvor inntatt byen. Det krydde av folk, og mange syntes det var stas å stå i lang kø for å kjøpe is. Jeg gikk heller en tur ut på kaianlegget, og traff der på en selsom sel som hadde tatt turen innom. Dessverre er det ikke så mange av dem igjen, da de lokale fiskerne har gjort sitt for å redusere bestanden betraktelig. Og ikke alltid på den lovlige måten.

Howth Castle

Etter denne naturopplevelsen la jeg veien bort til Howth Castle, som strengt tatt ikke var så fryktelig spennende.

Ye Olde Hurdy Gurdy
Museum of Vintage Radio

Jeg var også oppom museet med det fantastiske navnet Ye Olde Hurdy Gurdy Museum of Vintage Radio, men dessverre var det stengt. Kanskje like greit, for med et navn som det er det fort gjort å spenne forventningene i overkant høyt.

The Cock Tavern

Vel tilbake i byen tok jeg som seg hør og bør en øl på en av byens puber, The Cock Tavern, 18 Church St. (nær ruinene etter Howth Abbey). Stamgjestene la selvsagt umiddelbart merke til nykommeren, og jeg ble straks avkrevd svar på om jeg var engelsk av tre fyrer i tredveåra, som tydeligvis hadde tilbragt noen timer på puben allerede.

Da jeg kunne avkrefte dette, og i tillegg fortelle at jeg var norsk, var vi bestevenner. Og de var tydeligvis både interessert i, og kunne en del om, vår felles historie fra ca. 1000 år tilbake i tid. Selv om mine forfedre jo for noe hardt fram her i området, uten at det ødela den joviale stemningen.

Cock Tavern var visst nok ett av Phil Lynott (Thin Lizzy) sine stamsteder, hvilket selvsagt gir en ekstra stjerne eller to i pubboka.

Puben var for øvrig et noe slitent bekjentskap på en søndag, uten at det gjorde så alt for mye.

Crêpe og andre forfriskninger

På andre siden av gata fra Cock Tavern ligger (eller lå) Pulcinella Secret Howth, som har en uteservering hvor det går an å nyte en forfriskning, selv om de nok helst ser at man kjøper mat også, og i samme bygg som togstasjonen ligger The Bloody Stream som også viste seg å fungere helt fint for en liten pause i sola.

Dagen ble avsluttet med en solid crêpe med ost og skinke fra en av de mange markedsbodene som hadde poppet opp i løpet av dagen, før jeg klemte meg inn på toget sammen med noen tusen andre og reiste tilbake til Dublin. Alt i alt var Howth et veldig trivelig bekjentskap og jeg var skjønt enig med meg selv om at det hadde vært en fin tur.

Reiseinformasjon Irland

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Irland