Historiske Gdansk

Gdansk er en mangesidig og fascinerende by som vekker mange følelser. Byen er vakker, den var åsted for starten på 2. verdenskrig, og grunnlaget for demokratisering av Øst-Europa ble på mange måter lagt her i 1980. Bare for å nevne noe.

Publisert: 14. juli 2015

Solidarnosc og Lenin-verftet

I løpet av de dagene vi tilbragte i Gdansk i mars 2008 ruslet vi på sedvanlig vis en del rundt.

Ett av stedene vi besøkte var Lenin-verftet, som har vært åsted for dramatiske og svært viktige hendelser.

En av disse hendelsene var streiken blant verftsarbeiderne i desember 1970, som endte i blodbad og 44 døde verftsarbeidere. På plassen foran verftet står monumentet til minne om de 44 som mistet livet.

Noe nærmere porten står en plakett til mine om de 21 krav de streikende fremsatte under streiken i 1980. Disse kravene førte til opprettelsen av fagforeningen Solidarnosc, den første frie fagforeningen i et østblokkland.

Vi hadde også tenkt oss på Solidarnosc-museet og utstillingen Roads to Freedom, men vi må ha vært litt sløve i gjerningsøyeblikket for vi gikk dit på en mandag, og museer er jo som regel stengt på mandager. Det var tilfelle også her.

Den historiske bydelen

Den historiske bydelen i Gdansk består av hovedbyen (Glówne Miasto) og gamlebyen (Stare Miasto). Hovedbyen er den delen av byen som befinner seg innenfor de gamle bymurene, og noe ulogisk og forvirrende er hovedbyen eldre enn gamlebyen.

Uansett, så er det svært vakkert her, med fantastiske fasader i alle retninger.

Mariakirken

Bydelen kan også skilte med en verdensrekord, nemlig Mariakirken som er verdens største mursteinskirke..

I utkanten av sentrum fant vi flere eksempler på byens stolte og lange historie, som den gamle mølla fra 1300-tallet og byens fremste kjennemerke, den store kranen ved elva.

Gdansk maritime museum

I bygningen som fronter krana ligger det maritime museet i byen. Vi vandret rundt her litt og så på båter fra nær og fjern.

Historisk museum

Tilbake i hovedgata avla vi like gjerne også det historiske museet, som holder til i rådhuset, et besøk. I den utsøkt vakre bygningen ble vi tatt med på en interessant reise gjennom byens gode og vonde tider.

Westerplatte

Mot slutten av oppholdet rakk vi en minneverdig tur (med taxi, som ventet mens vi var turister) til Westerplatte hvor 2. verdenskrig startet 1. september 1939.

Mat og drikke

Vi fikk også i oss god mat i Gdansk, og da særlig på Restauracja Euro i gamlebyen. Det sier sitt at restauranten har vunnet Gold Pan of the Gdansk Millennium, som vi går ut fra er imponerende. Maten og servicen var det i hvert fall ikke noe å si på da vi var der.

Naturligvis ble det også en tur på pub(er), og blant de hyggeligste var den skotske puben Pub U Szkota, ul. Chlebnicka 9/12

Hanza Hotel

Innkvarteringen i Gdansk hadde vi ordnet på elegante Hanza Hotel ved bredden av Motława i sentrum av Gdansk. Vi led absolutt ingen nød, for å si det forsiktig.

Hotel Dal

Før Tale ankom byen hadde Frode vært på et EUROCADRES-seminar om unges overgang fra studietilværelse til arbeidsliv. Dette fant sted et stykke utenfor byen, på Hotel Dal, som må sies å ha en ganske enkel standard.

Rett utenfor hotellet var det fine spaseringsmuligheter, så en morgen rett etter et snøfall fikk jeg en veldig fin morgentur ned til sjøen.

Første gang i Gdansk

Men dette var ikke første gang for Frode i Gdansk. Det var nemlig i oktober 2004, sammen med blant annet daværende YS-leder Randi Bjørgen for å ha møter med Solidarnosc.

Mat og kultur

Det var ikke bare jobb på den turen. Noen kulturuttrykk plukket jeg også opp, så som «dien dobre (god dag), «dziękuję» (takk), «na zdrowie» (skål) og «zurek» (melsuppe som er en polsk spesialitet). Nyttig å ha med seg videre i livet.

Et av høydepunktene på denne turen var en guidet tur gjennom byen med kollega Andrzej fra Solidarnosc. En ting var historien, de flotte bygningene og de sjarmerende gatene, men det som gjorde mest inntrykk var da Andrzej fortalte om da han som gutt spent ventet på at appelsinbåten fra Cuba skulle komme før jul.

En kveld var vi på en bedre middag med ledelsen for Solidarnosc i Gdansk på Podewils, Szafarnia 2, en av de definitivt bedre restaurantene i Gdansk. Restauranten ligger på en odde litt utenfor sentrum av byen, men godt innen gangavstand fra gamlebyen.

Overnatting

Overnattingen ble unnagjort på Hotel Mercure, Jana Heweliusza 22, i utkanten av sentrum. Mercure-hoteller finnes i de fleste østeuropeiske hovedsteder, og de er ganske like alle steder. Store klosser uten særpreg, og som gjerne passer litt dårlig inn i bybildet, men samtidig er det ikke så mye å utsette på dem når man først bor der.

Rene og greie rom er/var det ofte på Mercure-hotellene, og med en ganske tarvelig bar/disco i kjelleren eller i nærheten av resepsjonen, hvor det er åpenbart at også enkelte av gjestene er på jobb. Unntaket til dette må være Mercure-hotellet vi bodde på i Vilnius, hvor de har (eller i hvert fall hadde) en stilig bar i toppetasjen.

Reiseinformasjon Polen

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Polen