Fortryllende Firenze

I september/oktober 2009 var vi så heldige å få lagt inn et par dagers mellomlanding i fortryllende Firenze, på vei hjem fra ett av våre to besøk til Riva del Sole.

Publisert: 5. september 2015

Med værgudene på vår side tilbragte vi noen fortreffelige dager i Firenze, hvor høydepunktene kom som perler på en snor. At veldedighetsløpet Corri la Vita ble arrangert samme helg bidro til ekstra liv i byen.

Og når den vennlige solen gikk ned og overlot byen til kveldsmørket ble byen om mulig enda mer stemningsfull.

Il Duomo di Firenze (Cattedrale di Santa Maria del Fiore)

Verdens tredje største kirke, katedralen i Firenze, er naturlig nok dominerende i bybildet, der den troner på Piazza del Duomo.

Ettersom det er litt trangbygd rundt katedralen er det vanskelig å få helt grep på hvor stor og flott den er. På nært hold blir det nesten for mange inntrykk å ta inn, på noe avstand kommer den mer til sin rett.

Uansett så er den svært vakker og elegant, der den står kledd i den fineste trefargete marmor.

I tilknytning til duomoen ligger dåpskapellet Battistero di San Giovanni i samme stilige stil.

Basilica di San Lorenzo

Som om det ikke holdt med ett imponerende og dominerende gudshus på Piazza del Duomo, så ligger jommen Basilica di San Lorenzo rett over gata, på Piazza San Lorenzo.

I basilikaen ligger blant annet Mediciene, som styrte Firenze og mer til fra midten av 1400-tallet til midten av 1700-tallet, begravet.

Ponte Vecchio

Den betagende broen Ponte Vecchio er også et must, og vi mustet. Til tross for at det tidvis var ganske mange mennesker her (rart med det gitt, på en av verdens mest kjente broer) var det trivelig å spasere over broa, mens Arno rant stille og rolig under oss.

Piazza della Signoria

Piazza della Signoria har vært sentrum for det politiske liv i Firenze siden det 14. århundre. Det er derfor ikke overraskende at piazzaen kryr av flotte statuer, mange med politiske undertoner.

Utenfor Palazzo Vecchio (rådhuset) var for eksempel (en kopi av) Michelangelos David for gjenstridige florentinerne et symbol på republikkens motstand mot Medici-familien.

Kun noen meter bortenfor står Persevs triumferende med Medusas avkappete hode, visstnok en påminnelse om hva som ventet de som trosset Medici-familien.

Foruten de noe aggressive prydskulpturene, er det også flere trivelige spise- og drikkesteder på piazzaen, noe vi nøt godt av ved et par anledninger.

Da vi var i Firenze var det tydeligvis en festival eller markering på piazzaen. Hva som ble feiret eller markert vet vi ikke, men vi kan i hvert fall slå fast at det var fargerikt og at vin var et vesentlig element i feiringen.

Palazzo Vecchio

På Piazza della Signoria finner vi blant annet også det fine rådhuset i Firenze, Palazzo Vecchio, som ble påbegynt på slutten av det 13. århundre.

Piazza Santa Croce

På en litt annen kant av sentrum fant vi den innbydende Piazza Santa Croce. Plassen er ganske stor, så sant å si var den ikke så vanskelig å finne.

Piazzaen kan by på mye plass, omkranset av en rekke vakre bygg, som Palazzo Antellesi og Basilica di Santa Croce, fransiskanernes hovedkirke i Firenze.

Piazzale Michelangelo

Vi kunne ikke bare holde oss nede i lavlandet, så vi tok også føttene fatt og ruslet fra Piazza Poggi opp til Piazzale Michelangelo i Oltarno-delen av byen, fra hvor utsikten over Firenze er splendido!

Når vi først var oppe i høyden tok vi også en tur bort til en tilbaketrukket uterestaurant og nøt en forfriskning mens vi beundret utsikten.

The Abbey of San Miniato al Monte

Med nye krefter og fornyet pågangsmot spaserte vi videre til The Abbey of San Miniato al Monte. Kirken er vakker både utvendig og innvendig, og når vi skuet ut over byen ble vi igjen slått av den fantastiske utsikten over Firenze.

Loggia del Mercato Nuovo og villsvinet

Dagen ble avsluttet i sentrum, hvor vi blant annet avla det ærverdige markedet Loggia del Mercato Nuovo på Piazza della Signoria, et besøk. Foruten noen eldre karer som spilte sjakk var det lite aktivitet her på kveldstid. Tale gjorde på sin side et forsøk på å garantere seg en retur til Firenze.

Boboli Gardens

Vi fikk også tid til en fin tur i Boboli Gardens, som vi hadde lest skulle være veldig fin, stille og fredelig. Det første stemte i hvert fall, men pga. veldedighetsløpet Corri la Vita myldret det av løpemennesker der. Ikke at det gjorde så mye, fint var det uansett.

Ett av høydepunktene på turen rundt i parken var å treffe på den stuttjukke vinguden Bacchus, i hoffnarren Pietro Barbinos skikkelse, som var ute og red på skilpadda si.

Hotell

Under oppholdet i Firenze bodde vi på Hotel Fiorino, et enkelt og trivelig hotell med god beliggenhet, kun en kort spasertur unna Ponte Vecchio og Piazza della Signoria.

Hotellet får et ekstra poeng for den fine patioen vi nøt vår frokost på hver morgen.

Reiseinformasjon Italia

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Italia.