Fred- og trivselsbyen Den Haag

Etter å ha sett Tale vel avgårde hjem til Oslo fra vår helgetur i Amsterdam (april 2016) la Frode i vei til Nederlands tredje største by og administrative hovedstad, Den Haag. Formålet var et møte i europeisk fagbevegelse.

Publisert: 26. mai 2016

Umiddelbart etter ankomst fikk jeg inntrykk av at Den Haag er en veldig trivelig by, i hvert fall så fort jeg kom meg bort fra togstasjonen. Ved nærmere ettertanke er det jo få byer med vettet i behold som har togstasjonen som det triveligste de kan by på. Uansett så viste det seg at førsteinntrykket av Den Haag stemte.

Faktisk syns jeg Den Haag var vel så fin som Amsterdam, men på en annen måte. Der Amsterdam tidvis og stedvis er sterkt preget av litt høy storby- og turistpuls, var Den Haag mer avslappende. Og jeg vil også driste meg til å påstå at stemningen jevnt over var bedre i Den Haag.

Severdighetene er kanskje ikke like mange her som i Amsterdam, selv om det selvsagt ikke skorter på slike i Den Haag heller. Med kun en dag til disposisjon for utforsking av byen var det uansett langt mer å se og gjøre enn jeg rakk over.

Fredspalasset (Het Vredespaleis)

For en fredsommelig anlagt sjel var Fredspalasset, Carnegieplein 2, en naturlig første stopp på vandringen gjennom Den Haag.

Palasset fra 1913 er bygget etter idealene om pasifisme og fred i verden. I dag er palasset sete for den internasjonale folkeretten, og blant annet holder FNs juridiske hovedorgan, den internasjonale domstolen, til her. Alle FNs medlemsnasjoner har bidratt med byggemateriale til palasset. Norges bidrag besto av granitt, som faktisk kom fra mitt hjemsted, Heggedal (Heggedalsgranitt).

Dessverre, men kanskje ikke veldig overraskende, var det ikke mulig å komme inn i palasset eller den fine hagen som omgir det, i hvert fall ikke uten å ha planlagt dette svært grundig i forkant. Men, som en liten trøst, fikk jeg se på bildene av hagen som den hyggelige vakten som nektet meg adgang hadde tatt med mobilen sin. Og det så riktig så fint ut! Det kunne jeg jo for så vidt også se fra min posisjon på feil side av gjerdet, men det er nå så.

Men, det er da en del fint og interessant å se utenfor gjerdet også, og da særlig World Peace Flame og World Peace Flame Pathway.

Binnenhof og Ridderzaal

Sentralt i den eldste delen av Den Haag ligger Binnenhof, som er det politiske hjertet av Nederland og verdens eldste parlamentsbygning. Her har det nederlandske parlamentet hatt sete siden 1446.

Høydepunktet inne i Binnenhof er Ridderzaal fra det 13. århundre. Riddeezaal er intet mindre enn Europas største gotiske bygning som ikke er en kirke.

Flaks som jeg hadde var jeg her på et nesten folketomt tidspunkt, og det var riktig så betagende å rusle rundt i disse historiske og vakre omgivelser.

Art Nouveau

I et innfall av lurhet la jeg etter hvert turen innom byens turistkontor for å sjekke om de hadde noen gode forslag til aktiviteter. Og det hadde de. En brosjyre som særlig fanget min oppmerksomhet hadde tittelen «A city walk through Art Noveau in The Hague».

Intet mindre enn 35 steder er avmerket, og jeg var faktisk innom de fleste. Problemet er at mange av Art Nouveau-godbitene befinner seg et stykke opp på husene, og med trange gater er det så som så hva man ser. Med mindre man er offisiell fotograf for vandreguiden og kommer seg inn og opp i de tilstøtende hus. Noe jeg ikke gjorde.

De beste områdene viste seg derfor å være Noordeinde, Hofkwartier (det historiske sentrum i byen) og Historische Kern, hvor det er litt mer åpent så det er lettere å se de vakre utsmykningene.

Arkitektur

Og når vi først er inne på arkitektur, så er kontrastene mellom ny og gammel arkitektur ganske slående i Den Haag, i hvert fall i sentrum. Samtidig er den noen fellestrekk, i det verken de gamle eller nye byggene er det man kan kalle ordinære.

Den eldre bebyggelsen ser ut som den type bebyggelse gjerne ser ut i Nederland: sjarmerende og litt skjev. Bygningene av nyere dato, som omgir den eldre bebyggelsen, er gjerne skjeve, spisse, knottete, vridde eller er på en eller annen måte utradisjonell. Til sammen gir dette Den Haag et interessant og ganske fascinerende utseende.

Noordeinde

Som tidligere nevnt var Noordeinde det beste området for Art Nouveau-spotting. Noordeinde er også på flere andre måter veldig trivelig. Her er det sjarmerende gater, artige butikker, gode restauranter og trivelige barer.

Området kan også skilte med flotte Palace Noordeinde og en statue av Dronning Wilhelmina (eller Wilhelmina Helena Pauline Marie av Oranien-Nassau som var hennes beskjedne, fulle navn) som ble født i Den Haag.

Mauritshuis Museum

Litt finkultur ble det også tid til i Den Haag. Europeisk fagbevegelse arrangerte nemlig ikke bare en konferanse og et møte, de tok også ansvar for å kultivere deltakerne. Eller i hvert fall de tolv av oss som møtte opp til dette initiativet.

Arrangørene hadde klokelig valgt Mauritshuis som åsted for den kulturelle begivenheten. Med god guiding fikk vi blant annet se og lære mer om flere av museets hovedverker.

Blant disse finner vi Rembrandts The Anatomy Lesson, Paulus Potters The Bull, Still Life with Cheeses Almonds and Pretzels, av Clara Peeters og The Garden of Eden av Brueghel den eldre og Rubens.

Utrolig flotte kunstverk alle sammen, men kronen (eller perlen) på verket, og manges høydepunkt i utstillingen, er Vermeers Girl with a Pearl Earring.

Den Haag sentrum

Foruten ovenstående høydepunkter ga hele sentrum av Den Haag et godt inntrykk. Det var fint og behagelig å rusle rundt i det som er et så godt som bilfritt indre sentrum.

Det er også mange fine og åpne plasser i Haag, som på milde kvelder er ypperlige å tilbringe litt tid på, gjerne med noe godt i glasset. En av disse plassene/områdene er Groenmarkt, som også kan by på blant annet byens tidligere rådhus.

En annen fin plass er Grote Markt, hvor veldig mange av særlig de unge representantene for Den Haag hilste våren velkommen da jeg var der.

Mat og drikke

Da vi reiste til Amsterdam fikk vi et klokkeklart råd om å prøve indonesisk mat. Noe vi ikke klarte der. Derimot fikk jeg det til i Den Haag, faktisk hele tre ganger. Første gang var på en mottakelse i forbindelse med konferansen jeg var på, hvor arrangørene hadde bestilt cateringmat fra et selskap som heter Toko Eddo.

Maten var god den, og jentene som serverte var flinke og hyggelige og forklarte godt hva som var hva, så dersom noen har behov for indonesisk catering i Den Haag kan absolutt Toko Eddo benyttes.

Men catering gjelds ikke helt, så det ble langt mer riktig den siste kvelden i Den Haag, da jeg fant veien til en «vaskekte» indonesisk restaurant i Noordeinde. Restauranten ble Tri Tunggal (treenighet) i Noordeinde 143. Fersk som jeg er på indonesisk mat lot jeg betjeningen velge meny for meg.

De mente jeg burde prøve rice table yoga, så da ble det sånn. Retten(e) er vanligvis for to personer, men de tilpasset det fint til ensomme meg. Og jeg er svært godt fornøyd med valget!

Før dette hadde jeg faktisk inntatt indonesisk mat (Sate Guna Guna, kylling) også på Grand Restaurant Le Connaisseur, Dagelijkse Groenmarkt 35, i kort avstand fra hotellet jeg bodde på. Og det ble en pizza på La Lanterna vegg i vegg med «Connaisseuren».

God mat og hyggelig betjening på begge steder, og lanterna viste seg også å være godt egnet for en stille pils i ettermiddagssola.

En av kveldene i Haag ble også brukt til fotballtittig på fjernsyn, og til slikt er ofte britiske eller irske puber de beste alternativene. I Haag falt valget på O’Caseys i Noordeinde. Trivelig pub med en veldig fin bakgård! Og et lite ekstra pluss for tv-skjerm på toalettet så man kan følge kampen mens man er ute et lite ærend...

Det ble også tid til en stopp på Vavoom Tiki Room, byens eneste tiki bar, på Grote Markt. Vavoom virket å være et helt ok sted (veldig fin bar, naturligvis), men en omfattende og noe tidkrevende drinkmeny trakk inntrykket litt ned. Drinkene så riktig så lekre ut, for all del, og det skal være drinker på tiki-barer, men i dette tilfellet var det litt kjipt å vente i 10 minutter på at bartenderen skulle gjøre ferdig et par drink-kunstverk når usofistikerte jeg bare skulle ha en enkel øl. Endog på flaske.

Hotell

I Den Haag bodde jeg på Hotel ibis Den Haag City Centre, akkurat i utkanten av byens sentrale strøk.

Selv om jeg av en eller annen merkelig grunn måtte ønske det, så finner jeg ikke så mye negativt å si om hotellet: god beliggenhet, helt fint rom i litt enkel stil, god og variert frokost og en lobbybar godt egnet til å runde av kveldene. Det holder som regel for meg, og det gjorde det denne gangen også.

Reise til Den Haag

Ettersom det bare tar en halvtimes tid med tog fra Schipool til Den Haag, og togene kjører med hyppige avganger, er byen et utmerket og praktisk lokalisert alternativ til Amsterdam. Eventuelt kan byen enkelt besøkes på en dagstur fra Amsterdam. Og uansett hva man velger, så kan et besøk hit anbefales på det varmeste!

Reiseinformasjon Nederland

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Nederland.