Cuenca – Vakker høylandsidyll

Den trivelige byen Cuenca er hovedstaden i provinsen med samme navn, som igjen ligger i den autonome regionen Castilla-La Mancha. Det var i dette området Don Quijote og hans trofaste væpner Sancho Panza nedkjempet vindmøllene. Grunnen til at vi valgte dette noe utradisjonelle reisemålet var at Frode tilfeldigvis så noen bilder herfra i et reisemagasin.

Publisert: 14. juli 2015

Vi var her i midten av mai 2010, og ettersom Cuenca ligger på drøyt 900 meters høyde på den midt-spanske høylandssletta, var det faktisk litt kaldt på kveldene. Og ikke så veldig varmt på dagen, heller.

Verdt å se i Cuenca

Vi må erkjenne at vi ikke alltid er de flinkeste til å se det som bør ses på stedene vi besøker, men noe får vi da med oss. Og Cuenca har naturligvis også sine severdigheter.

Foruten en veldig god stemning og UNESCO verdensarvstatus, kan Cuenca blant annet skilte med en gotisk katedral fra 1200-tallet. Katedralen er flott på utsiden, og slett ikke verst inni heller.

Et stykke ned i byen (mot «nybyen») ligger Mangana Tower på stedet hvor det en gang lå et arabisk fort.

Byen har også flere museer og gallerier som er verdt å besøke, blant annet museet for spansk abstrakt kunst ( Museo de Arte Abstracto Español).

Selv om det nok ikke kan kalles en severdighet i ordets rette forstand, sørger Cuencas høye beliggenhet til at det fra flere steder i byen er en fantastisk utsikt over de omliggende områder.

Vi var også på en kort svipptur til nedebyen, men fant etter en kort runde ut at det var best og mest sjarmerende i høyden. Selv om det på sett og vis var fint også i den moderne delen av Cuenca.

På den andre nedesiden, om man kan kalle den det, er det fint å rusle ned brolagte gater til elva Júcar som renner fint gjennom byen. På vei ned ligger det blant annet et vakkert (tidligere) kloster.

Mat og drikke

I samme hus som Museo de Arte Abstracto Español ligger Restaurante de la Posada de San Jose hvor vi en kveld inntok et strålende velsmakende måltid ved et av vindusbordene, og med flott utsikt!

Vi tilbragte også en del kvalitetstimer på fine Bar La Tinaja, rett ved katedralen.

Og når kveldstimene ble enda litt senere var vi gjerne en tur innom en knakende fin bar hvis navn dessverre har havnet i glemmeboka.

Parador Cuenca

Vi hadde valgt ganske så eksklusiv innkvartering i Cuenca: Parador Cuenca som ligger i fjellsiden på andre siden av byen. Parador-kjeden er kjent for å benytte for eksempel gamle klostre som sine hoteller, hvilket også var tilfelle med «vårt» Parador.

Ciudad Encantada

En dag reiste vi på en utflukt i den lille leiebilen vår. Turen gikk til Ciudad Encantada («den fortryllede byen»), som ligger knappe tre mil fra Cuenca.

Å gå gjennom dette området av eventyraktige steinformasjoner, skapt av vær, vind, erosjon og den nærliggende elven Júcar, er en veldig spesiell og flott opplevelse. Med litt velvilje ser man både elefanter og gigantiske sopp her, helt uten stimuli. Selv om nettopp sopp, stimuli og elefanter gjerne har en viss forbindelse med hverandre.

Veien til Cuenca

For å komme oss til Cuenca fløy vi til Madrid, plukket opp en leiebil på flyplassen og kjørte i vei. Det er ca. 130 kilometer fra Madrid til Cuenca, og turen gikk stort sett greit, med unntak av en strekning ca. 2/3 på vei til Cuenca, da spanjolene av noe uforklarlige grunner hadde valgt å legge motorveien innom noen smale gater i en liten by vi ikke fikk med oss navnet på. Vi anser det som utenkelig at det var vi som svingte feil i et område med veiarbeider.

Uansett, fram kom vi og turen tok knappe tre timer (inkludert litt feilnavigering) på stort sett gode veier.

Reiseinformasjon Spania

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Spania.