Brussel – Europas hovedstad

Øl og sjokolade, vafler og moules frites. Typisk Belgia. Dessuten forbinder nok mange Brussel med EU-institusjoner, stål, glass, byråkrati og europeiske politikere i «skjønn» forening. Men Brussel har heldigvis mye mer å by på, og godt er det for en (Frode) som er i byen 8-10 ganger i året.

Publisert: 31. august 2015

Turist i Brussel

Tale har vært på «besøk» et par ganger, og da har byen blitt utforsket bedre og grundigere enn Frode vanligvis rekker å gjøre på jobbreiser.

Veggmalerier

Den ene gangen gikk vi på jakt etter veggmalerier, som det er mange av i de sentrale deler av Brussel. Disse bildene har for en stor del motiver fra kjente tegneserier. En tur på jakt etter disse er en finfin måte å se sentrum av Brussel på.

Grand Place

Hjertet av Brussel, Grand Place, ble i 1998 innlemmet i UNESCOs verdensarvliste. Og det kan man godt skjønne, for plassen er virkelig noe for seg, selv om det kan være litt mye folk her og stemningen naturligvis preges av at det er mange turister her. Men de historiske bygningene som omkranser torget er fortsatt like vakre. Et besøk her er en naturlig ingrediens i et Brussel-besøk, og det har det også vært for oss.

Manneken og Janneke Pis

Vi har også vært på en Manneken Pis-utstilling i Museum of the City of Brussels (Musee de la Ville de Bruxelles), som ligger på Grand Place. Gutten selv står et par kvartaler sør for Grand Place, mens søsteren hans, Jannecke, sitter på huk bak et gitter i en av smågatene på nordsiden av plassen.

Brussel katedral

Katedralen i Brussel, eller St. Gudule and St. Michael’s Cathedral som den strengt tatt heter, har også blitt avlagt en visitt, og inne i katedralen er det virkelig mye flott å beundre.

Fabergé

Til Tales store misunnelse (men jeg tror hun var litt stolt av meg (Frode) også) var jeg for en del år siden på en Fabergé-utstilling i kultursenteret på Place Royale. Imponerende flott! Heldigvis fikk Tale dekket noen av sine Fabergé-behov da vi var i Kremlin Armory i Moskva noen år senere.

Art Nouveau – Musee Horta

Et annet flott sted å besøke er Musee Horta i 25 rue Américaine i 23-25 Saint-Gilles. Vakkert hus, og mange lekre arkitektoniske detaljer inne. Dessverre (men også litt forståelig) er det ikke tillatt å fotografere innendørs, og det kan virke noe overdrevet at besøkende må legge fra seg selv de minste vesker før de får gå inn i museet.

For øvrig preger og forskjønner en rekke fasader i Art Nouveau-stil bybildet i Brussel.

Atomium

En dag tok vi trikken ut til Heysel og tok området der, inkludert hovedattraksjonen Atomium, nærmere i øyesyn. Området er fint og Atomium er både imponerende og stilig, der dette byggverket som ble oppført vil verdensutstillingen i 1958, rager i omgivelsene. Utstillingen er verdt å få med seg, utsikten fra restauranten likeså, men mat kan man godt spise et annet sted.

Grønne lunger

Brussel har en del fine grønne lunger hvor det er behagelig å tilbringe litt tid mellom slagene.

En av disse er Parc du Cinquantenaire, eller jubelparken som den også kan kalles. En annen er Brussel Park (Parc de Bruxelles) vis-a-vis det kongelige palass.

En tredje er området rundt Botanisk Hage (Jardin Botanique), ikke langt unna Gare du Nord (nordstasjonen). Og i umiddelbar nærhet til EU-parlamentet ligger Park Leopold.

Fotball på virkelig stor skjerm

For øvrig har en av de bedre opplevelsene for Frode i Brussel vært å se EM-semifinalen i 2008 mellom Tyrkia og Tyskland på storskjerm ved kirka i det tyrkiske kvarteret i Brussel (rett ved Gare du Nord). Stor stemning og mye moro, til tross for at kampen ikke gikk Tyrkias vei. Fint å kunne oppleve slikt når man begir seg litt ut fra «standardløypa».

Jul i Brussel

En av gangene Tale var på «besøk» i Brussel var i begynnelsen av desember 2010. Brussel tar jula på alvor, og fra månedsskiftet november/desember er sentrum av byen særdeles julete. Det er nisser og juletrær og boder med diverse lekkerheter mange steder. Det året Tale var her var det også snø i Brussel så Gluhweinen på Place St. Catherine smakte ekstra godt.

Restauranter i Brussel

I området rundt Grand Place, særlig på nordsiden, bugner det av restauranter. Men kvaliteten på en del av disse kan man stille spørsmål ved da mange bruker til dels pågående innkastere for å tiltrekke seg gjester. Ikke noe godt tegn! Dessuten er det ofte et solid misforhold mellom pris og kvalitet her og på Grand Place. Men, det fins unntak også i dette tilfellet, som disse tre:

Ellers er det mange gode restauranter, særlig for den som er glad i fisk og annen sjømat, ved Place St. Catherine, noen hundre meter vest for Grand Place.

Blant disse er de viden kjente Rugbyman og Rugbymann nr. 2, men der har jeg vært ganske sjelden etter at min gode kollega Wenche gikk bort for noen år siden. Wenche tok nemlig ansvar og dro meg ofte med på skalldyraftener, og vi hadde til og med et topersoners julebord på Rugbyman for noen år siden, med hummer, smekke og full pakke, mens våre kollegaer i YS hadde julebord en eller annen plass i Oslo. Veldig trivelig kveld og et fint minne!

Le Vismet, 23 Place Sainte-Catherine, viste seg å være et svært trivelig bekjentskap, da jeg (Frode) inntok en bedre førjulsmiddag her sammen med nordiske kollegaer i 2015. Stedet får dog noe trekk for litt voldsom akustikk.

Ellers har blant annet disse restaurantene vært besøkt med relativt stort hell:

 • Bistro du Canal, 208 Rue Antoine Dansaert. Veldig trivelig sted som ligger rett ved kanalen gjennom Brussel. God mat og hyggelig betjening.
 • Toukoul, 34 Rue du Marronnier. En spennende og annerledes matopplevelse får man ganske garantert på denne etiopiske restauranten nærheten av St. Catherine i sentrum av Brussel.
 • La Marie Joseph, Quai au bois à brûler 47- 49 (St. Catherine) er en av de bedre restaurantene vi har besøkt på ett av Tales Brussel-besøk.
 • La Maison du Cygne, rue Marché aux Herbes 104. Ligger på Grand Place og har således et ikke ubetydelig innslag av tilreisende, uten at det gjør så mye.
 • Restaurant Bij den Boer, 60 Quai aux Briques. Populær og bra fiskerestaurant.
 • La Belle Maraichère,11 a Place Ste-Catherine. Flott sted, usedvanlig god mat ! Rett og slett.
 • Publico Cafe-Resto, 32 Rue des Chartreux. Et helt greit sted å innta en middag.
 • Greenwich Tavern, 7 rue des Chartreux. Interiøret er i strålende Art Noveau-stil, men innehaverne har dessverre ødelagt litt med noen uheldige plasseringer av nymotens fjas. Jeg frykter at de ikke helt skjønner hvilken skatt de sitter på. Folk må ta seg sammen!
 • Da er det sånn sett mye bedre på 9 & Voisins. God mat, hyggelig lokale og grei betjening. Menyen henger på veggen, de har ikke nettilgang og tar ikke kort. I tillegg viser klokka på veggen alltid ti på to. Med andre ord et fint sted å slappe av på (selv om det av og til kan bli litt tett på langbordene).
 • Menelas, rue du vieux Marché aux Grains 25, ligger rett vis-a-vis Atlas Hotel (som Frode bruker jevnlig) og serverer helt grei gresk mat. Tidvis litt laber stemning her, men helt greit hvis man bare skal ha seg noe å spise.
 • Le Paon Brasserie. Midt schmakk på Grand Place, men vi hadde det trivelig her også vi, der vi satt ved et vindusbord i annen etasje og så ut på en vinterstille Grand Place. «Påfuglen» har med hell også blitt benyttet til utepils flere ganger i sommersesongen. Stedet har også en bar (Le Petit Paon) rundt hjørnet, som har blitt flittig benyttet opp gjennom årene (men som nå (2015) virker å være stengt).
 • Le Roy D’Espagne. Også denne ligger på Grand Place, men det har ikke vært til hinder for en og annen trivelig kveld her.
 • Restaurant La Manufacture, 12 Rue Notre Dame du Sommeil
 • Le Corbeau, 18 rue St-Michel
 • Ricotta & Parmesan, 31, rue de l’Ecuyer. Italiensk restaurant nord for Grand Place (ved siden av Churchill’s), med god mat og god stemning.
 • Cashbah Restaurant & Salons, rue Antoine Dansaert 20, er en veldig stemningsfull restaurant med suverent god marokkansk mat.
 • Les Alizés, Rue des Croisades, ligger i Manhattan Center rett ved fagforeningshuset, og er et enkelt og bra sted for en rask lunsj. Som oftest går det i Croque Madame (ost og skinke sandwich med stekt egg på toppen) når lunsjen inntas her.
 • Ved en del anledninger har Frode også valgt å legge jobblunsjer i Brussel til Pizzeria Florenty, Chausée d'Anvers 9. Kort vei fra fagforeningshuset, enkel mat som det ikke er noe å utsette på, og behagelig stemning gjør dette til et godt valg av sted i mine øyne.

Puber, barer og cafeer

 • Mort Subite («brå død»), Rue Montagne-aux-Herbes Potageres 7. En klassiker i Brussels café -verden. Som oftest stinn brakke og god stemning.
 • Cobra bar gallery, Rue des Chartreux 1. Veldig trivelig bar, og et utmerket sted å slappe av etter lange møtedager.
 • Lord Byron ligger rett over gata for Cobra bar gallery, og er i likhet med sin nabo et riktig så trivelig og avslappende sted å tilbringe en kveldstime eller to. Men det er ikke så egnet for jobbing (og det er kanskje like greit av og til) da de ikke har wi-fi.
 • Metropole, 31 Place de Brouckère. Fint sted å sitte og se verden passere forbi. Mange pustet lettet ut da stedet åpnet igjen i slutten av 2013, etter at det hadde blitt spekulert bredt og vidt om stedet skulle stenge for godt. Heldigvis tok eierne til fornuften.
 • Lava Café, Rue Saint-Christophe 20 er en trivelig nabolagscafe ikke langt fra Hotel Atlas.
 • Au Bon Vieux Temps, Impasse Saint-Nicolas. Veldig trivelig bar i et trangt smug ikke langt fra Grand Place.
 • Kitty O’Shea’s, 42 Boulevard Charlemagne. Fin pub å se fotball på, så godt som vegg-i-vegg med EU-kommisjonen.
 • O’Reillys ved La Boerse, 1 place de la bourse. Bra sted blant annet for å se fotball.
 • Churchill’s, 29 rue de l’Ecuyer. Også dette en god plass for å se fotball, eller bare slappe av med en pils. Stedet har i det siste også fått burgere på menyen, noe de godt kunne latt være.
 • Delirium Cafe, 4 Impasse de la Fidélité. Imponerende utvalg øl!

Belgisk øl

Belgia er kjent for sine stolte øltradisjoner og ølkulturen skiller seg fra mange andre land som forbindes med øldrikking, ved at renhetsloven ikke er innført i Belgia. Med dette åpnes det for fri og fantasifull bruk av så vel krydder, andre malttyper og sukker.

Som oftest i Brussel (og Belgia) blir det, til tross for det tilgjengelige mangfoldet, til at vi ifører oss standardvariantene av pils som tilbys på det enkelte etablissement. Dette gjelder for eksempel tradisjonelle ølmerker som Stella Artois, Duvel, Maes og en og annen Leffe. Alle er helt greie øl og litt til.

På den andre siden av skalaen må nevnes at Frode, i et anfall av uvitenhet og uoppmerksomhet for mange år siden, slumpet til å bli inarret en Kriek av daværende YS-leder Tore Eugen. Kirsebærøl er bare feil, etter denne ganens mening! Men samtidig kom vi fram til at denne noe spesielle ølsorten kanskje kan fungere som et friskt alternativ til punsj (for dem som ifører seg slikt) på varme sommerdager.

Ved enkelte anledninger har også andre og mer spennende ølsorter blitt utforsket. Stort sett med hell. Tross alt finnes det visstnok i overkant av 2100 forskjellige øl i Belgia, så sjansen for å treffe på noe godt er absolutt til stede, i likhet med faren for å treffe på en øl som ikke faller helt i smak.

Trappistøl

Blant de mest interessante på den positive siden er trappistøl, som Frode oppdaget sent men godt. Trappistøl er et beskyttet varemerke som brygges av trappistmunker i klostre av munker tilhørende trappistordenden, og det er i dag kun 10 trappistbryggerier i verden.

Ettersom alle trappistøl brygges og selges kun for å finansiere klosterets drift og veldedig arbeid, kan man si at man gjør en god gjerning hver gang man tar seg en Trappistøl, noe kollega Liz i Unio både understreket og argumenterte ivrig for ved en anledning.

Den varianten Frode testet først heter Chimay Blue. God, kraftig og distinkt smak, og det er også bra med futt i den med sine 9 volumprosent alkohol. Chimay Red Cap er heller ikke å kimse av, men noe mer forsiktig med sine 7 %.

På den lyse trappistsiden har La Trappe Puur blitt testet med både hell og glede. En frisk og fruktig øl med normal alkoholprosent.

En variant med noe sterkere fraspark er La Chouffe. Også denne er både fruktig og frisk, men med 8 sine volumprosent alkohol biter den bedre fra seg enn Puur’en. Det taler også åpenbart til Chouffens fordel at den har sin egen muntre sang som vi formoder alle belgiere traller på når de drikker denne ølen.

Orval må også nevnes blant alle disse gode trappistølene. I likhet med de over er også denne svært velsmakende, og kanskje noe «tørrere», samt at fargen kan beskrives som «mørk lys». Alkoholprosenten kan komme opp i 7,2.

Overnatting i Brussel

De siste årene har jeg (Frode) ofte bodd på Hotel Atlas, Rue du Vieux Marché aux Grains 30, nær Place St. Catherine. Atlas er et hotell av passe størrelse, med det jeg trenger: Internettilgang, safe, og en frokostsal som ikke slår pusten ut av deg før dagen egentlig har begynt pga. mye folk, støy og kaos. Dessuten får jeg som oftest mitt «faste» rom når jeg er der, og det setter jeg selvsagt pris på.

Atlas skilter også med velkomstdrink for nyankomne gjester de fleste kvelder, uten at jeg har tatt del i den moroa.

Den siste tiden (fra 2013) har også Thon Hotel EU av praktiske (og kvalitetsmessige) årsaker blitt ganske hyppig benyttet. Kort vei til møter når de er i EU-distriktet i byen, og en meget god og variert frokost.

 • Marivaux Hotel Congress & Seminar Centre, Boulevard Adolphe Max 98.
 • Hotel Esperance, 1-3 Rue du Finistère. Stilig Art Deco-interiør og eksteriør. Trappene kan være en utfordring for enkelte.
 • Hotel des Colonies, Rue des Croisades 6-10 ligger praktisk til rett ved fagforeningshuset, og I en del år var også dette mitt foretrukne hotell. Etter hvert ble behovet for velfungerende nettilgang for stort, så da flyttet jeg over til et annet hotell. Litt synd, for ellers var det trivelig på Colonies, og for alt jeg vet har de nettilgang på rommene nå.
 • First Euroflat Hotel, Boulevard Charlemagne 50 er et helt ok hotell, med store rom, som ligger særdeles praktisk til hvis man skal på møter i Norway House.
 • Thon Hotel Brussels City Centre, 17 Avenue du Boulevard. Bodde ofte her for en del år siden, men ble lei av ståk, mas og eviglange køer for å sjekke ut. Pålitelige kilder mener det har blitt mye bedre de siste par årene.
 • Best Western Plus Park Hotel Brussels, 21 Avenue de l’Yser, Et fint hotel, som faktisk er det hotellet i Brussel jeg har tilbragt mest tid på I løpet av et Brussel-besøk. Ble syk på vei ned til Brussel og tilbragte tre hele dager på hotellet før jeg reiste hjem igjen uten å knapt ha vært utenfor hotelldøra. Bra da at hotellet holder høy klasse.

Sist men ikke minst: hvis man får nok av Brussel, så er byen et fint utgangspunkt for dagsutflukter til andre byer, for eksempel Brugge, Gent, Antwerpen eller Leuven.

Reiseinformasjon Belgia

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Belgia.