Middelalderbyen Brugge

Belgia har som kjent fryktelig mange byer på B, og Brugge, den best bevarte middelalderbyen i Belgia, må være en av de absolutt fineste!

En dagstur hit er som balsam for sjelen og en fryd for fotografiapparatet, så da Frode var på utflukt hit med kamera på slep en solfylt septemberdag i 2006, borget det for en fin-fin dag. Og det ble det!

Publisert: 10. august 2016

I tillegg til store doser middelaldersk sjarm, brostein og kanaler, vakre bygg og storslagne plasser, har Brugge naturligvis også en rekke severdigheter.

Minnewater Park

Mitt første møte med Brugge, ca. umiddelbart etter å ha steget av toget, var den lille innsjøen Minnewater og den fine omliggende parken.

Beginerhusene i Brugge

Noe av det første jeg snublet over etter Minnewater var de vakre beginerhusene, en samling hus oppført hvor kvinner kunne leve som nonner uten å måtte trekke seg fullstendig tilbake fra verden eller avlegge klosterløfte. 

Grote Markt

Det kommersielle sentrum av Brugge har trolig ligget på Grote Markt siden middelalderen.

Plassen er romslig og åpen, omgitt av fargerike og vakre hus, og ikke uventet består den synlige kommersielle aktiviteten nå hovedsakelig av omsetningen på de mange restaurantene og cafeene her. Ispedd en og annen suvenirbutikk.

Med et tilnærmet bilfritt sentrum er Grote Markt et veldig fint sted å sitte ned med noe forfriskende i glasset.

Det dominerende bygget på Grote Markt, og for så vidt i hele byen, er klokketårnet og kleshallen som har stått der siden 1240. Riktig nok gjenoppbygget etter gjentatte branner.

Burg

Som nærmeste nabo til Grote Markt ligger Burg. Mens Grote Markt er det (historiske) kommersielle sentrum i byen, er det administrative sentrum lagt til Burg.

Plassen er riktig så fin og passe stilforvirret, ettersom byggene som omkranser plassen er bygget i mange forskjellige stilarter. Blant høydepunktene er det staselige rådhuset i gotisk stil fra 1376 og The Chapel of the Holy Blood.

For oss av vikingsk avstamming, er det verdt å merke seg at grev Baldwin i sin tid bygget et befestet slott på Burg, til beskyttelse mot herjende vikinger og normannere. Slottet er for lengst borte, hvilket vel betyr at vikingene vant.

Godshuizen

Flere steder i byen passerte jeg såkalte «Godshuizen», som direkte oversatt betyr «Guds hus», men i denne sammenheng er det en betegnelse på hus for de fattige og trengende. Byggingen av disse husene startet i det 14. århundre, da velstående familier og bedrifter i flamske byer bygde hus for fattige og trengende enker og enkemenn.

De Halve Maan

Det ble også tid til en kort tur innom De Halve Maan og en smak på den kraftfulle ølen med det velklingende navnet Straffe Hendrik. Noen omvisning på bryggeriet ble det dessverre ikke tid til.

Vindmøller og bymur

I utkanten av byen kan Brugge skilte med noen staselige vindmøller, som etter hva jeg skjønte ligger utenfor den gamle bymuren. Jeg så i hvert fall ikke noen mur bortenfor vindmøllene.

Til og fra Brugge

Med tog tar det en drøy time fra Brussel, og med hyppige avganger er byen lett tilgjengelig for en dagstur. Det går også tog direkte fra Brussel Lufthavn, en tur som tar ca. halvannen time.

Og til slutt et lite men godt tips: For den som vil danne seg et inntrykk av Brugge og samtidig se en god film: se In Bruges med Colin Farrell, Brendan Gleeson og Ralph Fiennes.

Reiseinformasjon Belgia

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Belgia.