Bilbao minus Guggenheim

Høsten 2008 var vi på en særdeles fin, men også litt slitsom, tur i Nord-Spania (hovedsakelig Baskerland). Bilbao var første stopp på turen, som også inkluderte San Sebastian og Santander (i Cantabria). Som om det ikke det var nok fant vi også tid til en dagstur fra Santander til Santillana del Mar.

Publisert: 9. oktober 2016

Casco Viejo

Gamlebyen i Bilbao, Casco Viejo er en riktig så trivelig og variert plass å rusle rundt i.

På vår ferd så vi alt fra Santiago-katedralen og rådhuset til det stilige torget Plaza Nueva og graffiti til støtte for ETA (Euskadi Ta Askatasuna).

Dessuten er Abando jernbanestasjon rett ved elva et staselig syn, og det samme kan sies om Ribera Market på andre siden av elva.

Guggenheimmuseet

Det er nesten litt pinlig å innrømme, men ettersom det var så fint vær den dagen vi la turen bort til Guggenheimmuseet så kom vi oss aldri inn i det. Men det er et veldig flott og særegent bygg å beundre fra utsiden også da, kan vi jo trøste oss med.

Særegen er også den enorme edderkoppenskulpturen Maman som står på elvebredden ved siden av museet, og det er lett å la seg sjarmere litt av den enorme men godslige blomsterhunden Puppy som vokter inngangen til museet.

Museo de Bellas Artes Bilbao

Derimot klarte vi av en eller annen grunn å komme oss inn i nærliggende Museo de Bellas Artes Bilbao («Museum of Fine Arts»). En del moro, og også ganske mye rart her.

Bridges over a calm river

Bilbao har et par riktig så fine broer som gjør ferden over elva Nervion langt mindre fuktig enn om de ikke hadde vært der.

Zubizuri (baskisk for «hvit bro») er en vakker og elegant bro kun for fotgjengere, mens La Salve Bridge rett ved Guggenheimmuseet er egnet for både gående og kjørende.

Mount Artxanda

Vi tilbragte en formiddag på Mount Artxanda, og for å komme oss opp og ned benyttet vi oss av den praktiske Funicular de Artxanda.

Vel oppe ble vi møtt av en strålende utsikt over Bilbao, kunstinstallasjoner og en veldig behagelig atmosfære.

Athletic Bilbao

Vi ble også med på en guidet omvisning på Athletic Bilbaos hjemmebane, (gamle) San Mamés, som ble erstattet av et nytt stadion med samme navn i september 2013.

En artig opplevelse, selv om omvisningen foregikk på spansk og vi ikke forsto så mye av det som ble sagt.

Athletic er for øvrig det eneste laget, sammen med Barcelona og Real Madrid, som aldri har rykket ned fra Primera División. Dessuten har klubben en strikt policy om å kun ha spillere fra Baskerland.

Pintxos og øl

Den lokale tapasen, pintxos som det heter i Baskerland, ble grundig testet, særlig i det historiske sentrum av byen, Casco Viejo. Vi trivdes veldig godt med denne typen mat.

Etter besøket på San Mamés fuktet vi strupen på Molly Malone, Calle Particular de Estraunza nº8. En bra pub, enkelt og greit, og det hjelper selvsagt på inntrykket at vi omtrent samler på Molly Malone-puber når vi er ute og reiser.

Vi var også en tur innom en plass som heter Poza 46, 46 Calle Licenciado Poza, som var en riktig så sjarmerende og trivelig bar.

Hotell

I Bilbao bodde vi på Hesperia Bilbao, som var et absolutt godkjent hotell. Artig nok bodde en tidligere skolevenninne av Frode også på hotellet i samme periode.

Til og fra og rundt omkring

Vi fløy til og fra Bilbao, og mellom de forskjellige byene benyttet vi lokalbusser. Neste gang vil vi nok leie bil, selv om bussene gikk som de skulle og fraktet oss ganske raskt fra by til by, for å kunne ta avstikkere for eksempel til steder som Guernica på veien.

I etterpåklokskapens navn burde vi nok også begrenset antall byer en smule, alternativt utvidet besøket med en dag i hver by.

Reiseinformasjon Spania

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Spania.