Berliner Freude

Berlin er en by som har levert varene hver gang vi har vært der. Første gang Frode var i Berlin var i forbindelse med en studietur til Tyskland i november 2001. Etter dette har det blitt flere turer dit, og i juni 2007 hadde heldigvis Tale anledning til å være med så vi fikk feiret Frodes 39-årsdag i Berlin.

Sist oppdatert: 3. april 2016
Publisert: 11. august 2015

Turist i Berlin

De dagene vi var i Berlin vandret vi både på kryss og på tvers og rundtomkring, og fikk med oss en rekke av byens severdigheter, deriblant:

I enden av Tiergarten var vi oppe i Siegessäule (eller seierspinnen som den også kan hete). Flott utsikt!

Dagen etter var vi tydeligvis ikke helt ferdig med (nye) høyder, så da tok vi turen opp i Berliner Fernsehturm.

Ikke langt unna Fernsehturm støtte vi på Marx og Engels. Etter en hyggelig passiar om vær, vind og samfunnsklasser måtte vi si farvel til våre nye venner, og satte kursen for fine og sjarmerende Nikolaiviertel.

En del av Berlinmuren så vi naturligvis også på vår ferd gjennom byen. Og like selvfølgelig ble det et besøk på Berlins Holocaust Memorial.

Kun et par hundre meter sørøst for Holocoust Memorial ligger plassen hvor Førerbunkeren i sin tid lå. Stedet er nå en parkeringsplass, kun markert med en ganske diskret informasjonstavle. Tavla, eller skiltet, kom opp først i 2006, etter mange års debatt om man i det hele tatt skulle angi hvor bunkeren lå.

I 2016 besøkte Frode i tillegg Memorial to the Sinti and Roma of Europe Murdered under the National Socialist Regime. Minnesmerket består av en brønn med en stein i midten, hvor det legges en frisk blomst hver dag.

Schloss Charlottenburg

En dag fikk vi det for oss at vi skulle reise en tur ut til Schloss Sharlottenburg, Spandauer Damm 10. Det viste seg å være et godt valg, og vi beundret det vakre slottet både innvendig og utvendig, samt den barokke hagen som omgir slottet.

Kreuzberg

Vi tilbragte ganske mye av tiden i Berlin med å rusle rundt i Kreuzberg. Severdighetene kommer ikke like tett her som i mer sentrale områder i Berlin, men det tar bydelen med glans igjen i sjarm og trivsel. Og det er en rekke trivelige og bra barer, cafeer og restauranter her.

Frode 39

39-årsdagen ble feiret litt her og der, og med variert og morsomt innhold. Blant annet fikk jeg (Frode) banannektar i Bergmannstrasse i Kreutzberg. Strengt tatt var vel dette mer morsomt enn godt, men pytt pytt.

Bursdagen ble avsluttet i verdige former på Café Re.

DDR-museet

I mars 2016 var Frode en snartur i Berlin for å delta på et seminar om arbeidslivet i digitaliseringens tidsalder. I den forbindelse ble det tid til et besøk på DDR-museet, som gir et innblikk i livet i Øst-Tyskland (1949-1990).

Museet inneholder mye interessant, fra østtyske nytelsesmidler og overvåkingsutstyr, til en Trabant og gjenger med nakne folk på stranda. Nudisme var visst en stor greie i kommuniststaten.

Jon Blund er også med i utstillingen. Da vi var barn, og for så vidt til langt opp i voksen alder, så vi på Jon Blund på som en hyggelig eventyrfigur. Det var derfor et hardt slag da det viste seg at han i realiteten var en sentral brikke i det onde østtyske propagandamaskineriet. I etterpåklokskapens lys er det lett å se at vi burde skjønt at det var noe muffens med denne fyren som dro rundt og pushet englestøv til ungene.

Mat og drikke

Ikke langt fra hotellet ( Park Plaza Wallstreet) i Mitte fant vi det som ble stambaren vår i Berlin på denne turen; Café Re i Märkisches Ufer 22. Et fint sted å sitte ved kanalen og la humla suse, samt iføre seg passe doser av mat og drikke.

Noen meter lenger opp langs kanalen i historischer hafen berlin ligger det også noen fine båter hvor man kan nyte vått og tørt. Trivelig her også, men da vi var der var det ikke humla som suste. I stedet var plassen dominert av litt mange og i overkant store edderkopper. For stedenes og fremtidige gjesters skyld får vi tro de bare var på gjennomreise.

Vi var også innom blant annet Ankerklause i Kottbusser Damm 104 (Kreuzberg), hvor det både er god mat (chilien anbefales), god drikke og dessuten er det et veldig stilig sted. Nærmeste U-Bahn er Schönleinstraße.

Det ble også en fin ettermiddagsstopp på Golgatha Biergarten i Kreuzberg.

I slutten av august 2013 var Frode igjen i Berlin, da sammen med kollegaer fra YS på en medarbeidersamling.

Den første kvelden var vi på restaurant Hackescher-hof i Hackesche Höfe. Jeg spiste Red Snapperfilet und Wildgarnele, som smakte fortreffelig (og fiskespiserne var jevnt over mer fornøyd enn kjøtteterne denne kvelden).

Den andre kvelden var vi først hjemme hos kollega Ellen (som har leilighet i Kreuzberg) for en liten aperitiff, før vi bega oss til Restaurant Marques, som er en tapasrestaurant med stilig (røyke)bar i kjelleren. Og maten var det heller ikke noe å si på.

I forbindelse med ITUC-kongressen Frode deltok på i mai 2014 inviterte LO alle de norske delegatene på middag på Jahn Otto Johansens favorittrestaurant i Berlin; Restaurant Schildtkröte (Skilpadda) i Kurfürstendamm 212, hvor det serveres velsmakende tysk husmannskost.

Guttetur samme år

Senere samme år (vi er nå tilbake i 2007) var Frode tilbake i Berlin, denne gangen sammen med en gjeng kamerater for å feire Stigs 40-årsdag. Det ble nok noen flere puber og barer på denne turen enn på turen tidligere samme år. Det er rart med det.

Ettersom jeg var vel bevandret i Berlin fra tidligere på året innledet vi oppholdet med mat og drikke på Ankerklause. Deretter gikk det mer eller mindre slag i slag, med pit-stops både her og der, før den glade (men nå antallsmessig noe reduserte) gjengen avsluttet kvelden på Tiki Heart Café og Wild at Heart i Kreutzberg.

ITUC-kongress

Frodes foreløpig siste besøk i Berlin fant sted i mai 2014, i forbindelse med kongress i internasjonal fagbevegelse.

Foruten selve kongressen var høydepunktene en mottakelse for de nordiske delegatene på den svenske Berlin-ambassadørens residens, en markering mot T-Mobile og Deutsche Telekom og sist men ikke minst konsert med Berlinfilharmonien.

Dessuten var det tysk cupfinale (Bayern München – Borussia Dortmund) samme helg som jeg ankom Berlin, hvilket selvsagt skapte et visst liv. Bayern vant finalen, men ut fra det jeg observerte vant Dortmund-fansen festen i gatene.

Programmet på kongressen var som seg hør og bør hektisk, så det var ikke tid til så mye fritid. Men, jeg rakk en ettermiddag å gå en lang og fin spasertur fra hotellet via blant annet Potzdamer Platz og inn til sentrum for en pils og en matbit på Café Re før jeg tok U-Bahn tilbake til hotellet.

Hoteller i Berlin

På vår Berlin-tur i 2007 bodde vi på Park Plaza Wallstreet i Mitte, som er et bra hotell med kort vei til de sentrale områder i Berlin. Det er også kort vei til U-bahn for å komme seg til andre deler av byen.

Våren 2016 tilbragte Frode en behagelig natt på Scandic Hotel Potsdamer Platz, Gabriele Tergitpromenade 19. Med unntak av en litt så som så buffetmiddag i anledning seminaret jeg deltok på, var det ikke noe å si på kvaliteten på hotellet. Og som en slags garanti for at de (sikkert) mange nordiske gjestene på hotellet skal føle seg hjemme og slappe av, står det en elg utenfor hovedinngangen og passer på. I den grad det er beroligende eller avslappende å ha en elg utenfor døra.

På gutteturen høsten 2007 bodde Frode og de andre på Winter’s Hotel Berlin Mitte. Også dette hotellet ligger fint til i nærheten av sentrum, og med kort gangavstand til blant annet Checkpoint Charlie.

På jobb-turen i august 2013 var Frode og resten av gruppa innkvartert på / Hotell Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz. Hotellet ligger svært sentralt i Berlin, men var etter min smak litt stort og masete. Særlig kaotisk var det i frokostsalen, noe som resulterte i at jeg begge morgener valgte å spise frokost på en kafe rundt hjørnet i stedet.

Hotellet skryter også av å ha en flott takterrasse med utsikt over byen, men denne var rett og slett en gedigen skuffelse. Penger (3 Euro tror jeg det var) skulle de også ha for å la oss komme ut og beundre utsikten. Men rommene var i hvert fall bra.

Under ITUC-kongressen i 2014 bodde vi på Swissotel, rett ved Kurfuerstendamm. Et riktig så bra hotell, bortsett fra at det var litt irriterende å måtte ta heisen opp to etasjer fra bakkenivå for å komme seg til resepsjonen.

Reiseinformasjon Tyskland

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Tyskland.