Amsterdam – Nord-Europas Venezia

Ok, tittelen er kanskje litt upresis, for det er mange byer som titulerer seg som «Venice of the North», blant dem St. Petersburg, Stockholm og København. Uansett så kan ingen bestride at Amsterdam, Nederlands offisielle hovedstad og største by, har rikelig med kanaler og således forsvarer tilnavnet.

Publisert: 26. mai 2016

Vi fant veien til Amsterdam på vårparten 2016, og med kun to dager til disposisjon var ambisjonene satt relativt lavt: sprade langs kanalene, se på tulipaner, og ellers la humla suse. Og det fikk vi ganske fint til, bortsett fra at vi ikke så noen humler.

Kanalene

En vanlig oppfatning, i hvert fall blant oss to, og når vi skal være ærlige har vi ikke sjekket med så mange andre, var at noe av det mest staselige i Amsterdam måtte være de tre store kanalene Prinsengracht, Keizersgracht og Herengracht.

Prinsengracht er den ytterste av de tre viktigste kanalene i Amsterdam, og var også kanalen nærmest hotellet vårt. Keizersgracht (Keiserens kanal, oppkalt etter keiser Maximilian av Østerrike) er den midterste av de tre hovedkanalene, mens Herengracht anses å være den viktigste kanalen i Amsterdam. I det 17. århundre bodde byens mest innflytelsesrike mennesker her, og det er visst fortsatt en viss prestisje å ha adresse her.

Etter kort tid i Amsterdam ble vi ganske enige med oss selv om at disse ikke var de fineste kanalene, det er det de mindre, trangere og mer sjarmerende kanalene som er.

Bloemenmarkt (Det flytende blomstermarkedet)

Et av de relativt beskjedne målene med turen var å se tulipaner. Ettersom tulipaner er blomster la vi optimistisk i vei til det flytende blomstermarkedet Bloemenmarkt, verdens eneste flytende blomstermarked. Markedet ligger på kanalen Singel, som i middelalderen gikk rundt byen, men det har den visst sluttet med.

Uansett, så må vi si at Bloemenmarkt var en aldri så liten skuffelse. Eller så hadde vi litt for store forventninger (som jo fort fører til skuffelser). Det var så som så med (fine) blomster, halvparten av vareutvalget var suvenirer, og markedet lå langt fra så sjarmerende til som vi hadde sett for oss. Så vår erfaring er at det finnes bedre ting å ta seg til i Amsterdam.

KattenKabinet

En av disse bedre tingene å ta seg til var for oss Kattekabinettet i Herengracht 497. Dette rare og ganske spesielle museet er helt og holdent viet til katter og deres rolle i kunst og kultur opp gjennom historien. Det er katter i alle varianter og kunstformer, samt to (som vi så) museumskatter som så ut til å ha det helt greit der inne.

Men det er ikke bare rare ting der. Museet inneholder også kunstverk av Picasso, Rembrandt og Toulouse-Lautrec, for å nevne noen. Og huset har vært åsted for litt av Amsterdam-delen av filmen Ocean’s twelve.

For vår del var Kattenkabinet en artig opplevelse, og det bidro nok i positiv retning at vi synes katter er stas. De som ikke deler vår begeistring for katter kan sikkert finne på noe annet å forlyste seg med.

Leidseplein, Rembrandtplein og Dam Square

Leidseplein sies å være et veldig stas sted å være. Det syns ikke vi. Kjas, mas og lite trivelig er dommen fra disse aldrende surpompene. Da var det mye bedre å finne seg (oss) et sted i en av sidegatene, hvor det er langt triveligere.

Vi klarte heller ikke å trykke Rembrandtplein til våre bryst. Litt for mye folk og litt for lite sjarm her også for vår del, så det ble med en kort sving innom før vi trakk oss tilbake til bedre egnete områder av sentrum.

Og når vi først er i det vriene hjørnet, så syns vi ikke Dam Square var noe morsomt heller, men også den plassen kan by på en og annen flott bygning.

Jordaan

Jordaan viste seg å være et bedre egnet område for oss.

Foruten en hyggeligere atmosfære, sjarmerende kvartaler og finere vær(!), kunne Jordaan blant annet by på et fint husbåtmuseum (se under), homomonumentet og trivelige cafeer/barer/restauranter. Vi gjorde også et forsøk på å komme oss på marked her, men de var visst ikke operative da vi var i Jordaan.

I tillegg kan Jordaan by på (minst) et par artige museer som må sies å være typiske for Nederland, hvis vi skal være litt klisjeaktige: Tulipanmuseet og Ostemuseet. Treskomuseet så vi dessverre ikke noe til, men det fins sikkert.

Hvis vi hadde hatt mer tid i Amsterdam ville vi nok brukt mye av denne i Jordaan. Det får bli neste gang.

Husbåtmuseet

Et av høydepunktene på kanalen Prinsengracht (se arrogant kanalomtale over) var for oss Husbåtmuseet i Jordaan.

Om bord i «Hendrika Maria» fikk vi et lite inntrykk av hvordan livet på en husbåt kan fortone seg. Plassbesparende innredning er vel et stikkord som festet seg, og det kan virkelig trenges her som det på et tidspunkt har bodd en familie på fire.

Markeder

Det er mange markeder i Amsterdam, og vi tror vi klarte å finne et av de rareste/fineste, nemlig Waterlooplein, Amsterdams største daglige loppemarked.

Ettersom det er et loppemarked er det kanskje ikke til å undres at det er mye rart her, men samtidig var det mye fint og interessant også, så den som tar seg litt tid kan sikkert gjøre et kupp her.

Sykkelbyen

Amsterdam er kjent for sine kanaler, men det man ser langt mer av, er sykler. Og naturligvis syklister. Ettersom Amsterdam garantert er et mareritt å kjøre bil i er sykkelen et svært godt valg av fremkomstmiddel, men i motsetning til biler som man ofte kan høre når de nærmer seg, fortoner av og til de syklende horder seg som snikende og rasktbevegende farer.

For oss som ikke er vant til syklister i slike mengder var det til å begynne med faktisk litt stressende å bevege seg rundt, men vi ble ganske raskt flinke til å se oss litt ekstra for når vi var ute og ruslet.

Hortus Botanicus

Hortus Botanicus, eller botanisk hage som man også kan si, i Amsterdam er visstnok en av verdens eldste (fra 1638). Vi kunne nok ha valgt et (for oss) mer egnet sted å tilbringe en liten ettermiddagstime, men samtidig var det fint å gjøre noe slikt også litt på impuls.

Som seg hør og bør kan Hortus Botanicus skilte med mange rare og eksotiske planter, ispedd noen skilpadder og en svært klam regnskogaktig opplevelse.

Mat og drikke

Som tidligere nevnt fant vi gamlingene Leidseplein som litt masete, så den første kvelden trakk vi ut til siden og fant Cafe Saloon Amsterdam, Lijnbaansgracht 271. Veldig trivelig sted, med blant annet egenprodusert IPA. Dvs. de produserer den ikke selv, men eieren har komponert den, og så brygges den av kyndige folk et annet sted. God og/men enkel mat hadde de også på Cafe Saloon Amsterdam.

Senere samme kveld var vi skikkelig dristige og tok en øl på Mulliner’s wijnlokaal. Stedets navn tatt i betraktning burde vi nok ha bestilt et glass vin. Vi har i ettertid lest at stedets innehaver kan være litt lunefull, og det fikk for så vidt vi også erfare. Det var nemlig ikke helt innenfor den lokale folkeskikken å bestille øl på Mulliner’s wijnlokaal, hvilket vi på sett og vis ikke har voldsomme innvendinger mot, men det blir litt rart når innehaveren selv står bak disken med en øl. Ja ja, og uansett så var det et veldig fint sted.

Vi hadde det også riktig så fint på Casa Perú, en peruviansk restaurant i Jordaan (faktisk den eneste peruvianske restauranten i Nederland, i følge dem selv). Velsmakende mat, hyggelige omgivelser og serviceinnstilt og blid betjening bidro til en veldig fin kveld!

En bedre lunsj ble det på Brasserie Blazer, også dette i Jordaan. Lonely Planet har omtalt stedet som «The most uneffortlessly sexy brasserie of Amsterdam». Greit nok, vi tenkte vel ikke på det som utpreget sexy, men trivelig var det absolutt, og maten veldig god.

Beliggenheten er også artig, særlig for antikvitetsfantaster, da brasseriet ligger så godt som inne på Amsterdam Antiques Centre, Nederlands største antikvitetsmarked. Ettersom vi ikke var i markedet for antikviteter akkurat mens vi var der nøyde oss med en (svært) liten kikk.

Cafe de Doelen, ikke langt fra Rembrandtplein og enda nærmere Magere Brug («Skinny Bridge»), fikk vi i oss en helt grei lunsj. Dessverre var betjeningen ganske slapp og hadde åpenbart ikke hastverk med noe som helst, så stedet får godkjent pga. helt grei mat og fint lokale.

De seneste (som gikk over i de tidligste) timene på døgnet tilbragte vi på Cafe Chaos, som strengt tatt var mer en bar/pub enn en cafe, i Jordaan (Looiersgracht 144). Veldig trivelig sted, og vi klarte kunststykket å avslutte en litt lang og litt fuktig dag med opptil flere La Chouffe, som er en ypperlig promille-booster.

Det kanskje bruneste stedet vi var innom, var den klassiske nabolagskafeen Café Hegeraad, Noordermarkt 34 i Jordaan. Det var så vi kunne fornemme stedets 100-årige, og sikkert interessante, historie.

Hotell

Det var ikke lett å finne et rimelig og bra hotell i Amsterdam den helga vi var der, så vi så oss nødt til å nøye oss med et bra hotell. Valget falt på Hotel No. 377 House i praktisk nærhet til Leidseplein (som det i ettertid viste seg å ikke være så viktig å være i nærheten av) og Museumplein, som vi heller ikke besøkte.

Men ettersom hotellet lå nærme de to nevnte steder, betyr det at det ligger ganske nærme mye annet også, og det nøt vi godt av. Det samme (nøt) gjorde vi av den fine frokosten jentene på hotellet disket opp for oss hver morgen, og rommet var det definitivt ikke noe å si på.

Det eneste som kan være et problem er at det er ganske lytt, men på dette punktet advares alle gjestene på det sterkeste mot å støye. Forstyrrer man naboene risikerer man en prompte utkastelse, så sånn er det med den saken.

Etter de to dagene i Amsterdam trakk Tale nord- og hjemover, mens Frode forlenget Nederlands-oppholdet med jobbtur til Den Haag.

Reiseinformasjon Nederland

På UDs hjemmesider finner man land- og reiseinformasjon, deriblant innreisebestemmelser og generelle råd og tips til reisende, om de fleste land i verden. UDs reiseinformasjon for Nederland.